Počela policijska akcija Agrokor: Todorić u inostranstvu, više od 300 policajaca na 60 lokacija (FOTO)

Tri kombija i nekoliko automobila stigla su pred Kulmerove dvore nešto pre 06:00 časova jutros, dok je oko sat vremena kasnije nekoliko kombija ušlo na posed Todorićevih

Rano jutros oko šest sati na vrata Ivice Todorića u Kulmerovim dvorima zakucala je hrvatska policija.

Ivica Todorić lažirao finansijske izveštaje

Prema nezvaničnim informacijama bivši vlasnik kompanije "Agrokor" Ivica Todorić nalazi se u inostranstvu, a policijska akcija Agrokor koja je započela jutros odvija se na više od 60 lokacija u Hrvatskoj, dok je 300 policajaca na terenu.

Posrnuli Todorić sprema tužbu protiv hrvatske vlade: Zbog Agrokora hoće od države da naplati enormnu odštetu

Policija je ušla i u kuću bivšeg formalno glavnog finansijskog šefa Agrokora Ivice Crnjca. Crnjac je dugogodišnji prijatelj Ivice Todorića, godinama je bio u upravi koncerna, glavni zadužen za finansije, prenosi N1.

Advokat Branko Šerić rekao je za regionalnu televiziju "N1" da policija vrši pretres poslovnih i privatnih prostora uz nalog sudije, sa ciljem pronalaska dokumenata, što bi moglo da potraje i ceo dan.

Akcija Agrokor pokrenuta je nešto pre 06:00 sati jutros, kada je hrvatska policija stigla u Kulmerove dvore, rezidenciju Ivice Todorića, a kako se navodi na meti istrage je između 10 i 20 ljudi, javili su hrvatski mediji.

Tri kombija i nekoliko automobila stigla su pred Kulmerove dvore nešto pre 06:00 časova jutros, dok je oko sat vremena kasnije nekoliko kombija ušlo na posed Todorićevih. Nekoliko čuvara ostalo je pred kapijom poseda, a u međuvrmenu je stiglo i još jedno vozilo.

Kako navodi regionalna televizija "N1" nije poznato ko je od porodice Todorić u Kulmerovim dvorima. Prema njihovim pretpostavkama unutra nije ni bivši vlasnik kompanije "Agrokor" Ivica Todorić, ni njegova porodica.

Advokati Ivice Todorića su se pojavili na licu mesta, čak iako njihov klijent nije tu. Kako navodi "N1", Todorić bi mogao da se nalazi u Londonu ili Beogradu.

Ni hrvatska policija ni tužilaštvo još uvek nisu dali zvanične izjave povodom ove istrage.

Tužilaštvo:Istraga zbog sumnje u počinjena krivična dela

Povodom opsežne policijske istage u slučaju Agrokor i potrage za bivšim vlasnikom Agrokora i njegovih saradnika, hrvatsko državno tužilaštvo je saopštilo da je reč o kriminalističkoj istrazi zbog sumnje u počinjena krivična dela.

Tokom ove faze preduzete su zakonom predviđene radnje odnosno dobijeni su nalozi sudija istrage nadležnog Županijskog suda radi sprovođenja pretraga kod petnaest osoba, koje su u toku.

U saopštenju Tužilaštva se navodi da je ovo postupanje nastavak višemesečnih istraga na osnovu proverenih i, kako se tvrdi, potvrđenih činjenica te je početak opsežne istrage koja obuhvata složene poslovne odnose u poslovnom subjektu.

Informacije o daljem toku istrage kao i odluke, Tužilaštvo će blagovremeno saopštiti na svojoj internet stranici u skladu sa zakonom, stoji u saopštenju.

Mediji: Privedeni saradnici Todorocića

Hrvatski premijer Andrej Plenković nije danas komentarisao policijski pretres sambenih i poslovnih objekata Agrokora u potrazi za dokazima o finansijskim malverzacijama u tom najvećem hrvatskkom koncernu čiji je osnivač i bivši vlasnik Ivica Todorić.

Plenković je jutros došao u vladu, ali nije želeo da komentariše istragu.

Prema pisanju hrvatskih medija, privedena je i Ljerka Puljić, članica Nadzornog odbora Agrokora i desna ruka Ivice Todorića.

Policija je i u kući Mislava Galića, bivšeg izvršnog potpredsednika koncerna za poslovnu grupu Hrana, objavio je portal 24sata.hr.

A priveden je Tomislav Lučić, bivši član Nadzornog odbora Agrokora.

Policija u zajedničkoj akciji sa Tužilaštvom i drugim nadležnim organima pretresa poslovne i stambene objekte bivših funkcionera Agrokora.

(Telegraf.rs/Tanjug)