Ivica Todorić lažirao finansijske izveštaje

Revizija pokazala da imovina "Agrokora" vredi dve milijarde evra manje nego što je prikazivano

  • 0

Rezultati revizije hrvatskog koncerna "Agrokor" potvrdili su ono o čemu se već duže vreme nagađalo. Naime, Ivica Todorić lažirao je finansijske izveštaje za 2015. i 2016. godinu. Na ovu činjenicu prvi je, još krajem marta ove godine, upozorio Jurij Solovjev, potpredsednik ruske VTB banke.

Premijer Plenković imenovao poverenika: Agrokor će od danas voditi Ante Ramljak

Njegova izjava tada je u Zagrebu izazvala šok, a ništa manje šokantni bili su i zvanični rezultati revizije "Prajs Voterhaus Kupersa", koje je juče predstavio Ante Ramljak, prinudni upravnik "Agrokora".

U najkraćem, kompanije koje su na papiru knjižile dobitak, u praksi su zapravo bile gubitaši.

Najekstremniji primer je "Konzum", koji je u izveštaju za 2015. godinu prikazao dobit od 235 miliona kuna. Međutim, revizori su otkrili da je ovaj maloprodajni lanac imao gubitak od 1,4 milijarde kuna, što je oko 190 miliona evra.

Imovina koncerna vredi dve milijarde evra manje nego što je ranije procenjeno, saopštio je Ante Ramljak.

Printskrin: Youtube/TV1 HD

Na pitanje hrvatskih novinara da li to znači da imovina "Agrokora", umesto pet, vredi tri milijarde evra, Ramljak je rekao da o tome trenutno ne može da govori.

- Ovde je zasad reč o "računovodstvenim nepravilnostima". Kada završimo konsolidovani izveštaj, reći ću da li razmišljam o krivičnoj prijavi - rekao je Ramljak, odgovorivši time na sve češće spekulacije da bi Ivica Todorović zbog toga mogao i krivično da odgovara.

Za nas je zanimljivo to što je revizija obuhvatila i tri kompanije iz Srbije. Nije navedeno o kojim je firmama reč, kao ni kakvi su bili njihovi poslovni rezultati.

Ova revizija, koja je trajala pet meseci, poslednjih dana naterala je i Ivicu Todorića, koji je još formalni vlasnik, da izađe iz medijske ilegale.

Samo dan uoči objavljivanja ovog dokumenta, kada su u hrvatske medije počele da cure informacije o tome kako je Todorić prikrio troškove od dve milijarde evra, novopečeni bloger je napisao da je to "eklatantna laž".

Tvrdio je da je reč o zlonamernom podmetanju i da je to "nedopušteni pritisak na revizore i obmanjivanje javnosti".

- Tokom mog upravljanja "Agrokorom" sva relevantna dokumentacija knjižena je u skladu s pozitivnim zakonskim propisima i dobrim poslovnim praksama, na najtransparentniji način. Revizori koji su proveravali i revidirali finansijske izveštaje uvek su transparentno dobijali uvid u svu dokumentaciju koja je bila osnova za izradu finansijskih izveštaja i, za razliku od "neimenovanog izvora", ja stojim iza toga - napisao je Todorić.

Pre nekoliko dana Todorić je prvi put govorio za medije otkako je u aprilu stupio na snagu"leks Agrokor".

Printskrin: Youtube/TV1 HD

- Moja najveća odgovornost je što nisam bio dovoljno prisutan u medijima, pa nisam komentarisao ili demantovao određene glasine koje su širili, ali nije bilo dovoljno vremena da javnosti objasnimo šta zbilja radimo - rekao je američku agenciju "Blumberg".

U istom razgovoru tvrdio je da je njegovo ambiciozno širenje imalo poslovnog rezona, ali da vlada sada vodi njegov konceri u pogrešnom smeru.

Istakao je da nije napravio nikakvu grešku u poslovnom smislu, osim možda greške u komunikaciji. Preuzimanje "Merkatora" imalo je dobre posledice, ali mu nije ostavljeno dovoljno vremena da sprovede proces do kraja.

- Imao sam jasan plan, ali vlada mi nije dozvolila da ga sprovedem - kazao je Todorić.

Ne negira da je grešio, ali dodaje da je 40 godina radio dan i noć kako bi izgradio "Agrokor".

- Teško je izdvojiti nešto posebno, ali u celini je naš uspeh odličan. Stvorili smo najveću kompaniju u ovom delu Evrope - rekao je Todorić na kraju intervjua za "Blumberg".

Hrvatski premijer Andrej Plenković predhodno je poručio Todoriću da je general posle bitke i da ne bi bilo dobro da dođe do kolektivne amnezije o tome šta je bila realnost pre šest meseci.

Foto: Tanjug/AP

Ivica Todorić odmah mu je odgovorio preko svog bloga i podsetio ga da su se videli dva puta u životu, kako bi razgovarali o sporazumu sa bankama. Naveo je da je prava istina da mu je ministarka privrede Martina Dalić pretila. Dovoljno je da Dalićeva pogleda arhivu svoje elektronske pošte, dodao je vlasnik "Agrokora".

I dok hrvatska štampa spekuliše o Todorićevoj krivičnoj odgovornosti, on preko svog bloga najavljuje "čitav niz postupaka protiv pojedinca i institucija".

- A tužbe Martine Dalić jedva čekam, pritom nemam amneziju, već živo sećanje, ali i sve potrebne dokaze da bezočno laže ona koja je bila generator otimanja "Agrokora" - zaključuje Todorić.

Dalićeva je te optužbe demantovala.

Daljinac

(Telegraf.rs/Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA