Spavaju sa zmijama i pacovima, a jedu šta nađu u kontejnerima: Ne mogu da sačuvaju hranu od miševa, zidovi trošne kuće samo što se ne padnu (FOTO) (VIDEO)

Ako nešto pronađu i prodaju, biće bar hleba za jelo, ako ih pre njih miševi ne pojedu, a ako ništa ne nađu, tog dana će ostati gladni

Četvoročlana porodica Donevi iz sela Draževo blizu Strumice, na jugoistoku Makedonije, svako jutro se budi samo sa jednom mišlju – da li će preživeti dan. Oni žive u staroj i troškoj kućici koja svaki čas može da se sruši i pobije ih, uveče ležu sa zmijama i pacovima, a jedu samo onda kad šta imaju.

Majka i četvoro dece izgoreli u požaru: Krov kuće pao na porodicu, zatrpale ih cigle i grede, vatra je buknula usred noći (FOTO)

Glava porodice Stoil (64), njegova supruga Netka i dve odrasle ćerke Marina (20) i Duška (19) ostavljeni su na milost i nemilost. Osim socijalne pomoći od 2.000 denara (oko 33 evra), drugih primanja nemaju, pa su prinuđeni da preturaju po kontejnerima skupljajući plastiku i železu. Ako nešto pronađu i prodaju, biće bar hleba za jelo, ako ih pre njih miševi ne pojedu, a ako ništa ne nađu, tog dana će ostati gladni.

To je svakodnevica ove porodice koja se bori sa nemaštinom.

Donevi nemaju ni zdravstveno osiguranje, a jedna od ćerki, Duška trebala bi da se zbog ozbiljnih zdravstvenih problema hitno operiše, ali njeni roditelji za to nemaju novca. Stoil i Netka duže vreme traže pomoć od države, komšija i prijatelja u Strumici, ali su još uvek daleko od sume koja im je potrebna za operaciju njihove ćerke.

Draževo, rodno selo porodice Donevi se nalazi 28 kilometara istočno od Strumice, tik do granice sa Bugarskom. Još u svanuće, Stoil i njegove dve ćerke - Marina i Duška odlaze u Strumicu gde iz kontejnera vade plastične flaše i železu. Ako nešto pronađu, i to po mizernoj ceni prodaju u otpad, imaće makar za parče hleba.

I tako svaki dan, 28 kilometara do Strumice i toliko nazad do sela. A koliko kilometara prevale obilazeći gradske kontejnere, samo oni znaju i njihove noge.

Kućerak u kome žive je star i u užasnom stanju. Natopljeni zidovi od kiše i vlage svaki čas mogu da se obruše na njih i pobiju ih. Kroz rupu na starom i dotrajalom krovu koji se raspada, može se videti nebo iznad sela Draževo, a kada udari pljusak ceo dom Donevih pliva u vodi.

Zmije i pacovi su im redovni gosti. Donevi su zato prinuđeni da spavaju na starim i klimavim krevetima sa upaljenim svetlom da ne bi postali žrtve neželjenih gostiju koji slobodno ulaze u kuću kroz brojne rupe i otvore u zidovima.

- Ono malo hrane koju kupimo od prodaje plastičnih flaša i železa često pre nas pojedu pacovi i zmije. Kuća se raspada. U njoj nemamo ni toalet, nužnik je napolju iza kuće, bez septičke jame. Nemamo nikakvih sredstava za higijenu, jednostvno nemamo uslova za život - nemoćno je za skopsku internet televiziju A1on i agenciju Makfaks izjavio Stoil Donev.

Na starom šporetu koji su pronašli u jednom kontejneru jedva da nešto mogu da skuvaju ili da se ogreju u ove hladne zimske dane jer pola šporeta ne radi, a svaki čas može da izazvove požar u ovoj ruiniranoj kućici. Ovu porodicu, koja se uprkos lošem zdravstvenom stanju Stoila i njegovih ćerki svokodnevno bore sa nemaštinom trudeći se da obezbede parče hleba preturajući po kontejnerima, posetila je i skopska televizija Sitel.

- Preturamo po otpadu i kontejnerima. Ako nešto nađemo, biće i za jelo. Često smo gladni, ali šta da radimo. Takva nam je sudbina, moramo da trpimo. Nemamo dovoljno ni drva, pa se u kući smrzavamo - rekao je Stoil za televiziju Sitel.

Apel za pomoć Donevima uputili su i lokalni strumički mediji, a prvi u pomoć su im, sa skromnom donacijom priskočili iz humanitarnog udruženja Ljubeznost.

Vapaj ove očajne porodice čula je i makedonska ministarka za rad i socijalnu politiku Mila Carovska koja je na svom Fejsbuku napisala da će "ovi ljudi veoma brzo imati šansu da se odlepe sa dna, da dobiju podršku koja će ih ohrabriti i ojačati, koja će im vratiti dostojanstvo".

Pogledajte video:

(D.J.)