Rusija preti: Ako se Makedonija učlani u NATO, postaće naša meta. Da li to treba vašoj deci?

Učlanjenje u NATO može da nanese ozbiljnu štetu regionalnoj sigurnosti i atmosferi poverenja, što može da utiče na odnose Makedonije i Rusije

Ruski ambasador u Skoplju Oleg Ščerbak izjavio je da Rusija ostaje pri stavu da Makedonija ne treba da postane deo NATO.

Ove države Balkana su odlučile da proteraju ruske diplomate i podrže Zapad: Srbija nije među njima!

On je rekao da pristupanje Makedonije NATO neće doprineti većoj bezbednosti i sigurnosti, već bi mogla da bude cilj u eventualnom sukobu Rusije i Alijanse.

Ščerbak je rekao da bi slučaju agresije NATO na Rusiju, ako Makedonija bude deo NATO, ona mogla biti legitimni cilj ruskog odgovora.

- Vi kao odgovorni građani svoje zemlje treba da razmislite da će posle eventualnog učlanjenja u NATO, Makedonija postati deo vojne mašinerije Alijanse i, ako se desi agresija NATO na Rusiju, vi ćete imati sudbinu mete u uzvratnom udaru. Da li to treba vama i vašoj deci? - rekao je Ščerbak.

Ruski ambasador je u dužem obrazlaganju na konferenciji za novinare zašto Makedonija ne bi trebalo da postane članica NATO, rekao da je okružena zemljama članicama Alijanse, pitajući se "ko bi mogao da je napadne: NATO ili možda vanzemaljci".

Po njegovim rečima, učlanjenje u NATO može da nanese ozbiljnu štetu regionalnoj sigurnosti i atmosferi poverenja, što može da utiče na odnose Makedonije i Rusije.

On je rekao da takva odluka treba da bude doneta na referendumu.

- Vašoj zemlji ne namećemo stavove s kim će da bude prijatelj i da sarađuje, ali imamo ljudsku dužnost da našim makedonskim drugovima kažemo da takve sudbonosne odluke, kao što je učlanjenje u agresivni vojnopolitički blok, treba da se donose posle pažljivog razmišljanja o posledicama - rekao je Ščerbak.

(Telegraf.rs/Beta)