Merkelova u Makedoniji: EU ima jak interes da Zapadni Balkan bude stabilan

Dočekana uz najviše počasti

Nemačka kancelarka Angela Merkel doputovala je danas u prvu zvaničnu posetu Makedoniji nakon čega se sastala sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim.

Bruka Makedonaca: Kurc u Skoplju dočekan uz letonsku, a ne austrijsku zastavu (FOTO)

Ispred zgrade Vlade Merkelovu su uz sve državničke počasti dočekali Zaev i njegovi najbliži saradnici, javila je agencija MIA.

Merkel je prva nemačka kancelarka koja je u poseti Makedoniji, napominje agencija.

Merkelova je poručila je građanima da mogu i treba sami da odlučuju o budućnosti svoje države.

- To može da bude članstvo u NATO I EU ako referendum od 30. septembra bude uspešan - rekla je ona, ali je i dodala da ima i određenih preduslova da bi se to ispunilo, prenosi MIA .

Nemačka kancelarka izjavila je da EU ima jak interes za stabilnost Zapadnog Balkana i da je teritorijalni integritet važna polazna tačka za region da ostane takav kakav jeste.

- Iz nemačkog aspekta, iz evropskog aspekta, imamo veliki interes za stabilan region. Ako pogledate kartu tada gledate zemlje Zapadnog Balkana i to je ključno za stabilnost cele EU - rekla je Merkel na zajedničkoj pres konferenciji sa premijerom Zoranom Zaevim.

Zaev se zahvalio Merkelovoj na otvorenoj podršci Nemačke evroatlantskim integracijama Makedonije.

- Podrška koju dobijamo u našim naporima da izgradimo napredno evropsko društvo je ogromna i prijateljska - dodao je on, prenosi MIA.

Video: Makedonci ne žele novo ime za svoju državu

(Telegraf.rs/Tanjug/Beta)