Nekrunisani kralj sintetičkih droga, srpski Hajzenberg, osuđen u Makedoniji: Zarubica priznao krivicu, evo koliko je zatvora dobio (FOTO)

Zarubica je kao organizator kriminalne grupe uhapšen u decembru 2017. godine u Tetovu, a sa njim je „palo“ još šestoro ljudi

Osnovni sud „Skoplje - jedan“ na 11 godina zatvora je osudio nekrunisanog kralja sintetičkih droga dr. Milana Zarubicu (49). On je na suđenju priznao delo, a osuđen je zbog proizvodnje i prodaje narkotika, kao i zbog posedovanja opreme za proizvodnju droge.

Zarubica je kao organizator kriminalne grupe uhapšen u decembru 2017. godine u Tetovu, a sa njim je „palo“ još šestoro ljudi.

Podignuta optužnica protiv srpskog kralja sintetičkih droga: Milanu Zarubici sudiće se u Skoplju

Od sedmorice optuženih, pored Zarubice krivicu su priznala još četvorica, među kojima i srpski državljanin Stevan Kljajić (54), koji je osuđen na devet godina zatvora.

Za isto krivično delo „neovlašćene proizvodnje i puštanja u promet narkotičknih droga, psihotropnih supstanci i prekusora“ osuđena su i trojica makedonskih državljana – I.Š. (52) i Z.D. (55) iz Tetova na po sedam godina, a A.M. (30) iz Skoplja na četiri godine zatvora.

Do pravosnažnosti presude oni će ostati u pritvoru.

Za drugu dvojicu optuženih - S.Š. (40) i N.A. (53) iz Skoplja, koji nisu priznali krivicu, sud je razdvojio postupak i za njih se suđenje nastavlja, saopštili su iz Osnovnog javnog tužilaštva.

Zarubica i članovi njegove kriminalne bande su uhapšeni početkom decembra prošle godine u zajedničkoj akciji makedonske i srpske policije koja je u Tetovu i u selu Batinci kod Skoplja otkrila najveću laboratoriju za proizvodnju sintetičkih droga u Jugoistočnoj Evropi.

Pored srpske i makedonske policije, na njihovom otkrivanju su bili angažovani i operativci američke bezbedonosne agencije za suzbijanje krijumčarenja droge (DEA).

- Prilikom pretresa obe lokacije policijski službenici su pronašli i oduzeli različite mašine i opremu, kao i 67 najlon kesa sa 204.696 tableta koje sadrže aktivnu komponentu amfetamin, ukupne težine od 35,044 kilograma; 910.415,5 tableta u raznim pakovanjima sa logom kaptagon, koje sadrže aktivnu komponentu amfetamin, ukupne težine 155,864 kilograma; psihotropnu supstancu amfetamin ukupne težine 52,263 i veću količinu supstanci koje su međuprodukti i produkti sporednih reakcija procesa dobijanja amfetamina i prekuzora - saopštilo je tada Tužilaštvo za gonjenje organizovanog kriminala i korupcije u Skoplju.

Zaplenjene sintetičke droge na crnom narko tržištu vredele bi preko 2,5 miliona evra.

U toj policijskoj akciji otkrivena su i zaplenjena vozila, mobilni telefoni, sim kartice, oružje, municija i drugi predmeti.

Mozak cele operacije je bio Milan Zarubica, doktor medicinskih nauka i magistar hemije, koji je plan za otvaranje laboratorije za proizvodnju sintetičke droge amfetamina i kaptagona skovao još 2014. godine dok je boravio u zatvoru.

Tada je svom bratancu Bojanu Zarubici naložio da osnuje firmu za izvoz mašina u Makedoniju sa sedištem u Zemunu. Preko te firme nesmetano su mogli da izvoze delove od kojih su postepeno sklapali najsavremeniju laboratoriju za proizvodnju i tabletiranje amfitamina u Tetovu.

- Deo nabavljenih materijala, supstanci i prekusora smestili su u objekat u selu Batinci, a deo u objekat u Tetovu, gde su instalirali funkcionalnu tehničko-tehnološku celinu. U Tetovu su započeli proces prerade različitih materija, supstanci i prekuzora i proizvodnju psihotropne supstance amfetamin - naveli su tada iz skopskog Tužilaštva.

Nekrunisani kralj sintetičkih droga, doktor Milan Zarubica prvi put je bio uhapšen 4. februara 2003. zbog sumnje da je napravio najveću fabriku za proizvodnju sintetičkih droga u Evropi.

Tada je bilo zaplenjeno oko dva miliona tableta ekstazija i raznih supstanci u vrednosti od desetak miliona dolara. Drugi put lisice na ruke su mu stavljene 2011. godine, a treći put u decembru prošle godine u Makedoniji.

Pogledajte video:

(D.J.)