Gradonačelnica sa Brača ne da novac za komemoraciju ustašama u Blajburgu: Već smo dali za proslavu oslobođenja od fašizma

Crkva u Koruškoj je odlučila da zabrani održavanje komemoracije ustašama na Lojbuškom polju, kod Blajbuga

Gradonačelnica Supetra, na hrvatskom ostrvu Braču, Ivana Marković, još novembra prošle godine odbila je da Počasnom blajburškom vodu, da novac poreskih obveznika za održavanje komemoracije u Blajburgu, sa obrazloženjem da su sredstva već izdvojena za proslavu povodom 75 godina od oslobođenja od nacističke i fašističke okupacije.

Nakon što je Katolička crkva u Koruškoj odlučila da ove godine zabrani održavanje komemoracije ustašama na Lojbuškom polju, kod Blajbuga, na društvenim mrežama se brzinom svetlosti proširio odgovor gradonačelnice Supetra.

- Grad Supetar nije u mogućnosti da odvoji sredstva za vaše projekte, jer je već predvideo sredstva za proslavu 75 godina oslobođenja našeg otoka Brača od nacističke i fašističke okupacije, gde su u četiri godine rata u borbi protiv okupatora poginula 492 bračka borca, dok je 275 Bračanki i Bračana stradalo od fašističkog terora. U ratu je stradalo 110 dece, dok ih je 118 ostalo bez jednog, a osam bez oba roditelja. Proslavu ćemo održati u čast i prisećanje svih onih koji su bili deo borbe velikog svetskog pokreta za slobodu i dostojanstvo čoveka - piše u saopštenju o njenoj odluci, preneo je hrvatski portal Index.

Odgovor gradonačelnice Supetra se u javosti pojavio tek ove sedmice, a Markovićeva kaže da je to slučajnost.

- I sama sam se smejala kad sam to jutros shvatila - rekla je Marković, koja pretpostavlja da su dopis objavila udruženja antifašista koja su o tome obaveštena krajem prošle godine.

Markovih danas kaže da stoji iz svega napisanog.

- Svim žrtvama apsolutno treba iskazati pijetet, ali način na koji se to radilo u ovom slučaju (Blajburga) potpuno je pogrešan, na šta je jasno ukazala austrijska Crkva kada je zabranila održavanje mise. Nije primereno finansirati takvu manifestaciju iz gradskog budžeta - navela je.

Katolička Crkva u Koruškoj, odnosno biskupija Gurk-Klagenfurt, uskratila je prošle sedmice dozvolu za održavanje ovogodišnje mise na Lojbaškom polju kod Blajburga u okviru komemoracije za ubijene ustaše.

Svake godine se u Blajburgu okupljaju Hrvati koji veličaju ustaške zločine Foto: Profimedia/AFP

Odluka je obrazložena "političkom instrumentalizacijom" skupa i nedovoljnim distanciranjem od fašističkog svetonazora.

Sekretar biskupije u Klagenfurtu, monsinjor Engelbert Gugenberger, smatra da misa koja je trebalo da bude održana 18 maja šteti ugledu Katoličke Crkve i da je "postala deo manifestacije koja se politički instrumentalizuje i političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju istorije".

Crkva u Koruškoj je zabranila ovu manifestaciju Foto: Tanjug/AP/Darko Bandić

(Telegraf.rs/Tanjug)