Bankar Srđan priznao da je ukrao 1,4 miliona evra iz banke, pa otkrio šta je uradio sa njima

Određeno mu je mesec dana istražnog zatvor

Bivši šef vrličke poslovnice OTP banke Srđan Đaković (59), koji je pre desetak dana pobegao s 11 miliona kuna (1,4 miliona evra), izneo je juče odbranu na Opštinskom državnom tužilaštvu u Splitu, piše Slobodna Dalmacija.

Bio je u pratnji svog advokata Joška Čeha. Priznao je delo i rekao da je uzeo novac iz banke, odneo ga u BiH te tamo vratio dugove.

Kako prenosi Dnevnik.hr, vrličkom bankaru u utorak uveče određeno je mesec dana istražnog zatvora i to zbog opasnosti od bekstva i uticaja na svedoke.

Isti vikend Vrliku napustila i njegova partnerka

Đaković je, podsetimo, prošli petak natrpao novac u ranac i prešao granicu. Isti vikend Vrliku je napustila i njegova partnerka. Poslednji njegov signal mobilnog policija je locirala u sredu u okolini Sarajeva, tačnije u Goraždu. Gde se skrivao celo vreme i kako se vratio u Hrvatsku tek se treba utvrditi.

Đaković je rekao da su ga ljudi u "Sarajevu kod kojih je odseo jako dobro primili počevši od izvesnog Peđe".

Kako neslužbeno saznaje Jutarnji list, Đaković je godinama "čistio" račune štediša u ekspozituri u kojoj je bio šef i koja je imala još samo jednu radnicu. Iako je i pre bilo sumnji da "obrće" novac s tuđih računa, Đaković je, navodno, kad bi neko od štediša to primetio, odmah namirivao štetu i smirivao situaciju.

Foto-ilustarcija: Tanjug/Danilo Peternek

U međuvremenu se ustanovilo da je Djaković koristio činjenicu da je kao vođa male ekspoziture OTP banke imao pod nadzorom račune klijenata. Kad je shvatio da bi se zatvaranjem poslovnice i prvom reklamacijom klijenta razotkrila njegova kriminalna radnja odlučio je pokupiti novac i pobeći iz Hrvatske.

Kako saznaje Jutarnji, društvo u kojem se kretao od bekstva nakon petka 8. novembra u BiH uglavnom su bile osobe iz kriminalnog miljea, a s tolikom količinom novca nije mu bilo ni sigurno ostati jer bi vrlo brzo shvatio da je i sam lovina, ali ne samo od strane pravosuđa.

Sada za policiju i banku ostaje enigma gde je tačno završio novac, ali sasvim je izvesno da će ga teretiti za navedeni iznos, a njega neće moći ni približno nadoknaditi ako ne vrati novac pa i da rasproda svu imovinu koju poseduje.

Osim porodične kuće u Vrlici Đaković, koji još iz osnovne škole nosi i nadimak Zec, u svom vlasništvu ima i stan u Splitu pa se ne otklanja mogućnost da je noć uoči predaje proveo u tom splitskom stanu, a u kojem žive članovi njegove uže porodice.

(Telegraf.rs/Slobodnadalmacija.hr)