Ogradom spečili da priđu zdanju: Sveštenici i monasi pevali ispred crnogorske Skupštine

Sveštenici i monasi predvođeni mitropolitom Amfilohijem i vladikama Joanikijem i Metodijem protestovali su ispred Skupštine Crne Gore pred početak sednice Zakonodavnog odbora

Foto: Vijesti.me

Sveštenici i monasi predvođeni mitropolitom Amfilohijem i vladikama Joanikijem i Metodijem protestovali su jutros ispred Skupštine Crne Gore pred početak sednice Zakonodavnog odbora na čijem je dnevnom redu vladin Predlog zakona o veroispovesti. Propis je dobio podršku skupštinskog Odbora za ljudska prava, a predlog je podržao Zakonodavni odbor i izglasao da je u skladu sa Ustavom.

Da je predlog ustavan glasalo je sedam članova Odbora iz vladajuće koalicije, dok su dva, iz opozicije, bila protiv.

Mitropolit Amfilohije sa sveštenstvom Foto: Vijesti.me

Uoči sednice pred Skupštinu je došlo sveštenstvo iz Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja da bi, kako su  održali protestnu litiju.

Sveštenike i monahe predvodio je mitropolit Amfilohije i vladike Joanikije i Metodije.

Vladika dioklijski Metodije pročitao je poslanicu sa Svetovasilijevskog sabora u Nikšiću, a potom se okupljenima obratio mitropolit Amfilohije i rekao da oni tu nisu došli zato što su protiv nekoga, već zbog toga što, kako je rekao, neko želi da ugrozi budućnost Crne Gore.

Iskazao je poštovanje poslanicima i Odboru, uz ponovljeni poziv da ne donesu ovakav Zakon.

Mitropolit se posebno obratio poslanicima islamske veroispovesti i pozvao ih da, kako je rekao, budu uz pravoslavnu braću. Opozicione poslanike i poslanike rimokatoličke i islamske veroispovesti je pozvao da ne učestvuju u raspravi o Predlogu zakona o veroispovesti.

- Ako Crna Gora zaista želi da se ugradi u Evropsku zajednicu, onda ne mogu to činiti bezakonjem i prihvatanjem bezakonja - rekao je mitropolit Amfilohije, koji je blagoslovio poslanike i skupštinski dom.

Sveštenici potpisali proglas Foto: Vijesti.me

Nakon što je pročitan proglas ispred parlamenta sveštena lica i građani su zapevali, a potom su okupljeni krenuli u hram Hristovog vaskrsenja. Ispred hrama sveštenici su potpisali proglas, a potom je počela Sveta liturgija.

(Telegraf.rs/Tanjug/Vijesti)