• 81

Opozicija proklinje odluku: Zakon o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori proglašen ustavnim

Nakon što je Zakonodavni odbor predlog Zakona proglasio ustavnim poslanica DF-a Marina Jocić poručila poslanicima vladajuće koalicije: "Caru carevo, Bogu božje - ni to ne poštujete, a zapamtite ima neko iznad svih nas"

 • 81
Sveštenstvo ispred crnogorske Skupštine

Foto: Vijesti.me

Zakonodavni odbor podržao je danas Predlog zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica. Da je taj predlog zakona u skladu sa Ustavom glasalo je sedam članova Odbora iz vladajuće koalicije, dok su dva, iz opozicije, bila protiv.

Ispred zgrade Skupštine jutros se okupilo nekoliko stotina sveštenika i monaštva Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke, koje se tom predlogu protive.

Sveštenstvo ispred crnogorske Skupštine

Foto: Vijesti.me

Potpredsednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin na sednici odbora poručio je da je namera Vlade da ispunjava svoje ustavne obaveze i da zakonom, u građanskoj Crnoj Gori, garantuje jednaka prava za sve.

- Predlaganjem zakona o slobodi veroispovesti, Vlada ispunjava svoju ustavnu i programsku obavezu da obezbedi jednaka prava i slobode svih verskih zajednica i vernika u Crnoj Gori, ali i onih crnogorskih građana koji nisu vernici - poručio je Pažin u ovodnom izlaganju na sednici Zakonodavnog odbora Skupštine Crne Gore.

Pažin je kazao da u Crnoj Gori, kao i svuda gde ima vladavine prava, vlasništvo nad imovinom se može utvrditi jedino dokazima o vlasništvu.

- Pravni subektivitet se može steći samo registracijom kod državnog organa, a javna kulturna dobra se mogu koristi samo u skladu sa zakonom - naglasio je potpredsednik Vlade.

Ocenio je da bi bio neustavan svaki onaj zakon koji bi bilo kojoj verskoj zajednici omogućio da uživa prava koja niko drugi u Crnoj Gori nema.

- Vlada nema druge namere do ispunjenja svoje ustavne obaveze da ovim zakonom, u građanskoj Crnoj Gori, garantuje svima jednaka prava i jednako važenje zakona za sve verske zajednice, za vernike svih veroispovesti, ali i za one građane koji nisu vernici - podvukao je potpredsednik Pažin.

Potpredsednik je ocenio da će svako ko je pročitao Predlog zakona videti da u njemu ne postoji nijedna odredba koja bilo koju versku zajednicu stavlja u podređen položaj, već sve odredbe zakona jednako važe za sve.

- Takođe, ovaj Predlog zakona ne propisuje ad hoc pravna pravila koja posebno važe za verske zajednice, već na ravnopravan način uvodi u naš pravni poredak sve verske zajednice. Tako se već utvrđena pravna pravila koja važe za druga pravna lica odnose na registraciju i evidenciju verskih zajednica koje žele da im država prizna svojstvo pravnog lica - naglasio je Pažin.

Poslanik DF-a Milun Zogović zatražio je da se Predlog zakona povuče iz procedure.

- Crnoj Gori jeste potreban zakon, ali zakon u atmosferi dijaloga i uvažavanja - naveo je Zogović i dodao da će 41 glas u Skupštini glasati drugačije od želje 100.000 ljudi u Crnoj Gori.

- Caru carevo, Bogu božje - ni to ne poštujete, a zapamtite ima neko iznad svih nas - poručila je poslanica DF-a Marina Jocić.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović kaže da će podržati Predlog zakona jer veruje da je u skladu sa zakonodavnim sistemom Crne Gore.

Šta stoji u Predlogu zakona o slobodi veroispovesti

Predlog zakona predviđa da sve verske zajednice moraju dokazati da su pre 1918. bile vlasnice crkvene imovine, inače će im ona biti oduzeta.

Iako je predlog zakona izazvao velike tenzije u Crnoj Gori, najviši državni zvaničnici su saopštili da ga neće povući iz skupštinske procedure.

Na verskom skupu SPC u subotu u Nikšiću, kojem su prisustvovali lideri opozicije, ponovo je zatraženo da se Predlog zakona povuče.

Video: Ogradom spečili da priđu zdanju: Sveštenici pevaju ispred Skupštine Crne Gore

(Telegraf.rs/Rtcg.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • flamantes

  Oteto se mora vratiti.

  3
  1

  Podelite komentar

 • Xman

  Sta ste svi skocili i prepali se, niko nista ne otima, ne znam sto glumite, pa i Hram u Beogradu pripada Srbiji, tad se niste ljutili kad se donosio taj zakon, a ovo vam smeta? Nejasni ste

  5
  12

  Podelite komentar

 • Mikula

  Sve sto ima posteno ako ne ustane protiv ovoga zla za vas bice zabranjena rec Postenje.

  7
  2

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima