Građani se opraštali od Amfilohija satima nakon sahrane: Ljubili krst i kriptu u kojoj počiva

Vernici iz čitave Crne Gore ali i Srbije došli su u Podgoricu da odaju počast i isprate mitropolita

Arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sahranjen je danas u kripti hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, a građani se i nekoliko sati nakon sahrane opraštaju od njega.

Na snimku se vidi kako građani, među kojima ima i dece, odaju poslednju počast mitropolitu, koji je preminuo u petak, 30. oktobra.

Neki od njih poljubili su krst i kriptu u kojoj je on sahranjen.

Mitropolit Amfilohije sahranjen je danas u prisustvu budućeg premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića i najviših zvaničnika Srbije i Republike Srpske Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, te brojnih građana.

Od mitropolita, koji je bio voljen i poštovan, ali i kritikovan i osporavan, oprostilo se hiljade građana, koji su mu od juče u mimohodu odavali poslednju poštu.

Na sahrani su govorili patrijarh srpski Irinej, pisac i akademik Matija Bećković, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, mandatar Zdravko Krivokapić i predsednik Skupštine Aleksa Bečić.

Nakon oproštajnih govora, kovčeg je podignut, a tokom molitvenog hoda, narod je uzvikivao "Ne damo svetinje". Potom su posmrtni ostaci uneti u Hram i spušteni u kriptu do groba koji je pripremljen za života mitropolita Amfilohija.

U nekoliko crnogorskih opština dan sahrane mitropolita je proglašen danom žalosti, kao i u nekim opštinama u Republici Srpskoj.

Iako je mandatar Krivokapić od tehničke vlade tražio da se povodom smrti mitropolita proglasi dan žalosti u Crnoj Gori, takva odluka nije doneta.

Video: Matija Bećković: Crna Gora sada ima svoja tri jerarha a jedan od njih je Amfilohije

(Telegraf.rs)