≫ 

Sahranjen mitropolit Amfilohije: Narod se oprostio uz reči "Ne damo svetinje"

Mitropolit Amfilohije sahranjen je danas u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici uz prisustvo velikog broja crkvenih velikodostojnika, zvaničnika i vernika

Sahrana mitropolita Amfilohija Foto: Tanjug/AP

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, sahranjen je danas u Podgorici u kripti Sabornog Hrama Hristovog vaskrsenja, što je bila i njegova želja.

Vernici iz čitave Crne Gore ali i Srbije došli su u prestonicu Crne Gore da odaju počast i isprate mitropolita koji je preminuo u petak, 30. oktobra.

U Hramu su služeni Sveta arhijerejska zaupokojena Liturgija i opelo predvođene Njegovom Svetošću patrijarhom Irinejem sa više arhijereja naše i drugih pomesnih Crkava.

Telo mitropolita juče je preneseno u Saborni hram, a na desetine hiljada vernika došlo je da mu oda počast.

Sahrani je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je juče otišao u Podgoricu. 

Na sahrani su govorili patrijarh srpski Irinej, pisac i akademik Matija Bećković, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, mandatar Zdravko Krivokapić i predsednik Skupštine Aleksa Bečić.

Nakon oproštajnih govora, kovčeg je podignut, a tokom molitvenog hoda, narod je uzvikivao "Ne damo svetinje". Potom su posmrtni ostaci uneti u Hram i spušteni u kriptu do groba koji je pripremljen za života mitropolita Amfilohija.

Zbog smrti mitropolita dan žalosti danas je proglašen u šest opština - Tivtu, Kotoru, Herceg Novom, Budvi, Beranama i Plužinama.

Iz časa u čas:

14:00 Telo mitropolita Amfilohija spušteno u kriptu Hrama

Telo mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija spušteno je kriptu Sabornog Hrama Hristovog vaskrsenja, gde će, prema svojoj poslednjoj želji biti i sahranjen.

Sahrana mitropolita Amfilohija Printskrin: Tanjug

13:56 "Ne damo svetinje"

U trenutku kada je podignut kovčeg sa posmrtnim ostacima mitropolita Amfilohija kako bi bio unet u Hram, okupljeni vernici na platou u glas su govorili "Ne damo svetinje". Gradom se prolama zvuk crkvenih zvona.

U molitvenom hodu kovčeg je odnesen do Amfilohijevog večnog počivališta.

Sahrana mitropolita Amfilohija Printskrin: Tanjug

13:45 "Ako zajedno plačemo, lakše nam je"

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije je rekao da mu je čast da pozdravi mitropolite Ukrajinske pravoslavne crkve i Albanske pravoslavne crkve kao i mandatara za sastav nove vlade i predsednika Skupštine Crne Gore.

- Dolazak ovoliko značajnih ličnosti i sveštenstva i monaštva sa svih strana, u ovako teškim uslovima je veliki događaj ravan velikoj žalosti koja je snašla Crna Gora. Vaš dolazak je nama velika uteha, kad plačemo, ako zajedno plačemo, lakše nam je.

On je rekao da je Amfilohije bio otac biblijski, jevanđeljski...

- Čovek duboke istrajne, tihe molitve i tihog ćutanja, ali i takav besedi kao apostol i kao novi zlatoust i kao novi vladika Nikolaj Velimirović - rekao je Joanikije.

Episkop je rekao da je Amfilohije bio čovek Hristov, Hristove dobrote i vasrksenja, te da je njegova teologija, teologija vaskrsenja.

- Njegova reč prosvetljuje misli i umore i oplemenjuje ljudske duše, a to je zbog toga što se sjedinio sa Bogom ljubavi i tu ljubav je izlivao na ovaj svet. I svojom molitvom i svojom rečju. Njegova žrtva za crkvu i za Hrista, za istinu i pravdu Božju, osposobila ga je da spozna tajnu Kosova i Metohije kao tajnu srpske golgote. Isto tako Jasenovca i Crne Gore i otkrio je da se kosovski zaveti i tajna Kosova upečatila u Crnu Goru. I kad je zagrmelo "Ne damo svetinje", to je značilo ne damo Ostrog, ne damo Dečane, Patrijaršiju - rekao je Joanikije u besedi.

13:29 Bećkovićev govor rasplakao mnoge

Akademik Matija Bećković odaje poslednju počast mitropolitu Amfilohiju.

- Tužni sabore, ožalošćeni narode, mlada slobodna Crna Goro... Nadao sam se da će mitropolit Amfilohije sahraniti mene. Bila je to velika čast za svakog kog je sahranjivao proteklih 30 godina i tome se svako od nas nadao. Ali nebo je odlučilo da se ja opraštam i sahranjujem njega, a znam da neću moći i umeti onako je on mogao i umeo - rekao je Bećković.

On je istakao da je već video Amfilohijevu ikonu i da su dva sveta Petra Petrovića dve žive stene na kojima je sagrađena crnogorska mitropolija, a da je treća, najtvrđa stena bio i ostao mitropolit Amfilohije Radović.

- Velike ljude i njihova dela smrt samo uvećava, proslavljava i uveličava, a samo sitne duše i njihova nedela poništava - rekao je, između ostalog Bećković, istakavši da danas počinje, večni drugi život Amfilohija Radovića.

- Kažu da svakog Bog drži na sebi dok ne uradi ono za čega se radio. To je potvrdio i Amfilohije. Gospod ga je pozvao u pravi čas, baš kad je trebalo, da ga je pozvao ranije, ne bi valjalo. Pozvao ga je na nebo gde će moći da učini za svoj narod i za crkvu, nego što bi mogao da je na zemlji - rekao je akademik.

- Smrt nikome nije pala lakše nego Amfilohiju i da je zato na odru tako blažen i spokojan - rekao je Bećković u besedi.

Sahrana mitropolita Amfilohija Foto: Nikola Tomić

13:21 Krivokapić: Današnji dan je litija svih litija

Zdravko Krivokapić, mandatar za sastav nove vlade Crne Gore održao je govor u čast preminulog mitropolita.

Sahrana mitropolita Amfilohija Foto: Nikola Tomić

On je rekao da ih je Amfilohije danas sabrao da bi pored njegovog odra iskazali jedinstvo u veri i ljubavi.

- Današnji dan je litija svih dosadašnjih litija koje su se slile iz svih krajeva, i danas je predvodi niko drugi nego naš mitropolit - rekao je Krivokapić.

On je rekao da je Amfilohije svedočio o iskrenosti i istini i da zato njegove reči gromko odzvanjaju i daleko se čuju.

- Iako si vaskrsnuo Crnu Goru, doživeo si da trpiš nevolje i muke i to od svog naroda - naveo je Krivokapić i istakao da je svaki susret s Amfilohijem bio radost i učenje.

Krivokapić je rekao da su građani Crne Gore ostali bez velikana koji stoji rame uz rame sa Svetim Petrom Cetinjskim i Njegošem.

- Ovo je izuzetan gubitak za naš narod i pravoslavlje. Građani Crne Gore ostali su bez čoveka stoji rame uz rame sa Petrom Cetinjskim i Njegošem - rekao je Krivokapić.

13:14 Predsednik Skupštine Crne Gore drži govor

Nakon patrijarha Irineja govor je održao predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić. Pri početku samog obraćanja, Bečić je dobio gromoglasan aplauz vernika.

- Opraštamo se od mog prijatelja ali i jednog od najvećih duhovnika ovog vremena - rekao je Bečić na početku govora.

Kako je dodao, veruje da danas stoji ispred crkve u ime svih grđana, da se zahvali i oprosti od Amfilohija.

- On je neko sa kim se morate oprostiti, a sa kim se nije moguće rastati - dodao je Bečić.

- Nadam se da će biti poslednji vladika koji je morao braniti crkvu od dela svoga naroda - rekao je Bečić i dodao da je Amfilohije tako branio crkvu da niko nije mogao da mu zameri.

13:05 "Njegovo ime će biti upisano zlatnim slovima u istoriji"

Patrijarh srpski Irinej obratio se okupljenima.

- Sabrali smo se da molitveno ispratimo našeg dragog i uvaženog blagopočivšeg mitropolita Amfilohija. Tamo gde su naši sveti preci, tamo gde ćemo i mi, sada živi, jednog dana biti. Nije nimalo slučajno što je blagopočivšeg mitropolita, njegova duhovna braća i vernici, ispraćaju na ovaj najvažniji i najsvečaniji put u ljudskom životu - rekao je patrijarh.

- Mitropolit Amfilohije se po ustoličenju na tron susreo sa mnogim neslućenim problemima i krajnje teškim stanjem. Susreo se sa narodom otuđenim od vere. Uz pomoć Božiju i velikim trudom i naporom apostolskim krčio korov na njivi Gospodnjoj  - rekao je patrijarh.

Patrijarh je rekao da je duhovno obnovljena crkva sa Amfilohijem na čelu imala je snagu da se odupre problemima.

- Njegovo će ime biti upisano zlatnim slovima u srpskoj istoriji kao ugledne ličnosti. On je u vrhu srpskog bogoslovlja našeg vremena. Kao takav je cenjen i poštovan u celom pravoslavlju - rekao je patrijarh.

Patrijarh je rekao da je mitropolit otišao u trenutku kada je njegovo prisustvo najpotrebnije u crkvi i narodu.

- Neka je blažen put na koje danas odlazi duša našeg blagopočivšeg mitropolita, velikog čoveka našeg vremena - poručio je patrijarh.

12:54 Sveštenstvo i narod u suzama celivaju kovčeg i ruku Amfilohija

Sveštenici u suzama prilaze kovčegu da se oproste od mitropolita Amfilohija, dok se na hiljade sveštenika moli za pokoj njegove duše. Nekoliko vernika je prišlo kovčegu i sa suzama na licu celivalo ruku počivšeg mitropolita.

12:25 Matija Bećković stigao na plato ispred Hrama

Akademik Matija Bećković stigao je na plato ispred Hrama u Podgorici, gde će održati govor na sahrani mitropolita Amfilohija. Bećković je u Podgoricu sleteo nešto oko 11:30 časova, iako je trebalo da sleti mnogo ranije. Međutim, let iz Beograda je kasnio.

Matija Bećković, Sahrana mitropolita Amfilohija Foto: Tanjug/Mitko Arnaudov

12:07 Jedini imetak Amfilohija

Blaženopočivši Mitropolit Amfilohije od ličnog ovozemaljskog bogatstva posedovao je biblioteku sa nekoliko hiljada knjiga, koju je zaveštao manastiru Stanjevići, i preko 40 knjiga i studija čiji je autor, odežde i panagije koje je kupio ili dobio na poklon i par starih cipela sa probušenim đonovima, u koje je umetao karton da mu ne bude hladno.

11:33 Počinje opelo, vernici u suzama

U Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici počinje opelo. Na platou ispred Hrama je na hiljade vernika, mnogi su u suzama.

Kovčeg sa telom mitropolita iznet je ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

11:28 Bećković u avionu za Podgoricu

Akademik Matija Bećković nešto posle 11 časova poleteo je za Podgoricu, gde bi trebalo da održi govor na sahrani. Avion je trebalo da poleti jutros u 9:40, ali je, kako Telegraf.rs saznaje, zbog magle u prestonici Crne Gore kasnio let.

- Čekam da poleti avion, nadam se da ću stići da govorim, kako je bilo i planirano, na sahrani blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija. Ne znam zašto čekamo, bilo je kašnjenja, ali nam ništa nije rečeno - rekao je kratko Bećković Tanjugu.

Matija Bećković Bećković uoči poletanja aviona za Podgoricu Foto: Telegraf.rs

11:24 Mitropolit odbio da se leči u najboljim bolnicama sveta

Mitropolit Amfilohije je, nakon što mu je dijagnostifikovan korona virus, odbio da napusti Crnu Goru i ode da se leči u nekoj od svetskih bolnica.

Mitropolit je imao mogućnost da ode u Nemačku na lečenje, ali je to odbio. Naime, iste večeri se javio ambasador Nemačke da kaže da ambasada Nemačke i država stoje na raspolaganju kada je u pitanju tok lečenja mitropolita.

Amfilohije je, prema rečima dr Jelene Borovinić Bojović, bio izričit i nije želeo da ide.

Dr Borovinić Bojović, načelnica pulmološke klinike u KCCG, prisustvuje sahrani mitropolita.

11:03 Predsednik Srbije stigao u Hram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Saborni Hram u Podgorici i poklonio se odru mitropolita Amfilohija.

U Saborni hram stigli su predsednik  i srpski član Predsedništva BiH MIlorad Dodik, a prisutna je i delegacija Vlade Srbije koju predstavljaju mininstri Nebojša Stefanović i Nenad Popović.

10:28 Njegoševi potomci dali čitulju 

Potomci loze Petrović-Njegoš sa Cetinja i iz Podgorice dali su u novinama čitulju mitropolitu Amfilohiju.

- "Pokoljenja djela sude!" Raduj se, čestiti vladiko, sudu svoga prethodnika koga si uzdigao do sveca - stoji u čitulji.

Потомци лозе Петровић-Његош са Цетиња и из Подгорице, дали су јутрос читуљу Митрополиту.Posted by Историја Србске Црне Горе on Sunday, 1 November 2020

10:05 "Tužan i radostan dan"

Episkop bački Irinej Bulović rekao je u liturgijskoj besedi da je današnji dan tužan zbog rastanka sa mitropolitom Amfilohijom koji se celog života trudio za Hrista, slavu Božiju i svetu crkvu.

On je dodao i da je dan i radostan, jer je rastanak uvek privremen, i da se svi nadaju da će se "jednog dana svi naći zajedno u zajednici sa svima svetima".

Episkop je rekao da se Amfilohije upokojio uoči praznika Svetog Petra Cetinjskog i da se njegovo telo danas predaje zemlji a duša njegova ispraća na put.

Episkop je rekao da je mitropolit Amfilohije već u detinjstvu, što je tada bio izuzetak u vreme bezbožništva, kao dečak iz Morače svim srcem primio Hrista. 

Istakao je i da nije istina da je mitropolit preminuo od virusa, nego je 11 dana bio pobednik tog virusa, "ali njegov organizam i telesna slabost nisu izdržali to iskušenje".

Irinej je rekao da je Amfilohijeva životna deviza bila "Sve za Hrista, a Hrista nizašta".

On je kazao da ovako govoreći o mitropolitu ne želi da stvara kult ličnosti, niti je Amfilohije tome težio.

09:58 Mala Una stoji kraj kovčega, sa ikonom u ruci

Una Rajović (8), koja je postala jedna od junakinja litija u Crnoj Gori, stoji tik uz kovčeg Amfilohija sa ikonom u ruci.

09:45 Kuči krenuli u hodočašće

Pleme Kuči objavili su video-snimak na kom se vidi da su krenuli ka Podgorici da isprate mitropolita.

09:10 Počela liturgija u Hramu Hristovog vaskrsenja

U hramu Hristovog vaskrsenja počela je liturgija koju služi patrijarh Irinej sa arhijerejima SPC i pomesnih crkva. Liturgije uoči sahrane mitropolita Amfilhija biće služene i u svim crkvama i manastirima SPC gde je to moguće.

Nakon liturgije uslediće opelo, a potom i sahrana mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u kritpi hrama, koja je pripremljena za njegovog života.

09:08 Patrijarh srpski Irinej stigao u Hram

U Saborni hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici jutros je stigao patrijarh SPC Irinej, koji će pre sahrane mitropolita Amfilohija služiti liturgiju sa arhijerejima SPC i pomesnih crkava

09:02 Zvaničnici Srbije i Crne Gore odaju počast

U Hram su stigli ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović i predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić.

08:59 U Hram Hristovog vaskrsenja stigao mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić.

08: 57 Dejan Bodiroga na sahrani

Proslavljeni srpski košarkaš Dejan Bodiroga došao je u Podgoricu da isprati mitropolita Amfilohija.

08:54 Sveštenstvo i vernici ne poštuju mere protiv širenja korone

Mere Nacionalnog koordinacionog tela u borbi protiv pandemije korona virusa masovno su kršene i drugi dan nakon smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Doktorka Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Nevenka Pavličić obratila se predsedniku Nacionalnog koordinacionog tela tražeći od njega da izda nalog da se zatvori kovčeg mitopolita Amfilohija, ocenjujći da je obred, u kom hiljade ljudi ljube njegovo telo, "leglo zaraze". Mnoge vernike je zabrinulo upozorenje dr Pavličić, pogledajte da li je moguće zaraziti se u ovom slučaju.

Iz MCP su rekli da će danas u svim gradovima i manastirima gde je to moguće biti služena Sveta zaupokojena Liturgija u devet sati, nakon koje će biti održan pomen Amfilohiju, kako bi svi koji su u nemogućnosti da fizički prisustvuju i na taj način uzeli molitvenog učešća u opelu i sahrani mitropolita.

- Sve do sahrane mitropolita Amfilohija narod u molitvenom mimohodu moći će da se pokloni mitropolitovom odru, kao i u danima nakon sahrane svakodnevno će se služiti Sveta Liturgija i pomeni u Hramovima, a verni narod će moći u Kripti Sabornog Hrama Hristovog vaskrsenja da se pokloni mitropolitovom grobu - navode iz MCP.

Oni su kazali da od državnih organa očekuju doprinos kako bi se dostojno ispratio jedan od najuglednijih arhijereja ove drevne svetosavske zetske i crnogorske episkopije, kao i čitavog hrišćanskog sveta.

- Svesni celokupne zdravstvene situacije, ali i ogromnog poštovanja koje uživa mitropolit Amfilohije, apelujemo na sve učesnike mitropolitovog ispraćaja da se pridržavaju svih propisanih zdravstvenih mera, ponašajući se po onoj mudrosti Marka Miljanova, junaštvom braneći sebe od drugih, a čojstvom braneći i čuvajući druge od sebe - poručili su iz MCP.

Hram, u kojem će biti sahranjen mitropolit Amfilohije, građen je dve decenije, a osveštan je 7. oktobra 2013. godine, kada je postao je dom svih pravoslavnih vernika širom Crne Gore.

Video: Hiljade vernika okupilo se ispred hrama da dočeka zemne ostatke mitropolita Amfilohija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zagor

    1. novembar 2020 | 22:59

    Dolazim na leto casni Vladiko da ti se poklonim.

  • Sanja

    1. novembar 2020 | 12:20

    Mitropolit Amfilohije svojim odlaskom ostavlja veliku prazninu SPC-u.Svima nama ostaje da pamtimo sve ono dobro sto je uradio za srpski narod.Neka pociv u miru,hvala mu za sve dobro i neka mu je vecna slava.

  • Milosav Pejović

    1. novembar 2020 | 12:01

    Neka ga čuvaju anđeli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA