Ploča u Budvi na kraju pokrivena crnogorskom zastavom: Delegacija Srbije odložila polaganje venaca

Ambasada Srbije je o planiranim aktivnostima shodno diplomatskoj praksi, uredno obavestila Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore, a nakon toga je ambasador odmah pozvan na razgovor

Ambasada Srbije u Crnoj Gori odložila je polaganje venca na spomen-ploču srpskim oslobodiocima u Budvi, jer Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore nije odobrilo tu aktivnost ocenjujući je neprihvatljivom, smatrajući je kao "grubo mešanje u unutrašnje stvari suverene države" i "istorijski falsifikat".

Kako se navodi u saopštenju, Ambasada Republike Srbije u Crnoj Gori je shodno dosadašnjoj praksi i ustaljenoj tradiciji planirala da obeleži 11. novembar, Dan primirja u Velikom ratu, na način kako je to i do sada činila – polaganjem venca na spomen-ploču na ulazu u Stari grad Budvu.

"Na njoj piše: 'Pokoljenja djela sude P. P. Njegoš, na uspomenu dolaska hrabre i pobjedonosne srpske vojske koja poslije junačkih pobjeda oslobodi Budvu na Mitrovdan 8. novembra 1918, postavlja Opština Budvanska'. Dakle, na ploči koja simbolizuje pobedu, oslobođenje kao univerzalnu vrednost, sve bitke i veliko stradanje za slobodu", ističe se u saopštenju Ambasade.

Kako se navodi, Ambasada je o planiranim aktivnostima shodno diplomatskoj praksi, uredno obavestila Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore.

- Ministarsvo je tim povodom sinoć pozvalo ambasadora na razgovor i saopštilo stav da tu aktivnost smatraju kao grubo mešanje u unutrašnje stvari suverene države, istorijski falsifikat i da shodno tome tu aktivnost kao zemlja domaćin ne odobravaju i ocenjuju je neprihvatljivom - naglašava se u saoštenju.

- Republika Srbija i njena Ambasada u Crnoj Gori takve tvrdnje i navode odbacuju kao zlonamerne i netačne, a naročito neutemeljene tvrdnje da je reč o istorijskom falsifikatu. Pošto je danas Dan primirja i Pobede u Velikom ratu, smatramo da to treba da bude i dan mira i pomirenja i među braćom i među narodima i zato ostajući čvrsto privržene građenju najboljih bratskih i prijateljskih odnosa Srbije i Crne Gore, ne želeći ničim da to dovodimo u pitanje, odlažemo planiranu aktivnost polaganja venca - kaže se u saopštenju.

Inače, grupa građana sa crnogorskim zastavama i obeležjima okupila se jutros u Budvi ispred ulaza u Stari grad, kako bi sprečili ambasadora Srbije Vladimira Božovića da položi venac na spomen ploču.

Okupljeni su pevali "Oj, svijetla majska zoro" i pesme o Krstu Popoviću i uzvikivali "Nije ovo Srbija", "Crna Gora neće biti obala srpskog mora".

Skup je završen prekrivanjem ploče zastavom Crne Gore.

(Telegraf.rs)