Otac devojčice kojoj se bore za život prijavljivan za nasilje: Rođaci kažu da je ona bila mezimica

Lekari se bore za život dvogodišnje devojčice iz Nove Gradiške, koja je teško povređena pod nerazjašnjenim okolnostima. Otac ranije prijavljivan za porodično nasilje

Foto: Tanjug/AP

Lekari u Hrvatskoj bore se za život dvogodišnje devojčice koja je sa teškim povredama prevezena u sredu u zagrebačku Kliniku za dečje bolesti u Klaićevoj ulici.

Policija je sinoć privela roditelje devojčice zbog sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba detetovih prava.

Devojčica je primljena u bolnicu sa teškim povredama i trenutno se nalazi na respiratoru u indukovanoj komi. Kako prenose mediji, dete ima teško nagnječenje mozga, ali i cele glave, naročito na koži, gde se jasno vide tragovi gnječenja. Povrede su, kako saznaje 24sata.hr, brutalne i zastrašujuće, doslovno ekstremne, a detetu je, uz to, telo puno modrica različite starosti. Drugim rečima, nisu sve nastale sveže, pre nego što je devojčica dovezena u Klaićevu, nego su vidljivi tragovi pređašnjih povreda. Dete je na intenzivnoj, priključeno na respirator, a povrede su toliko teške da ima vrlo male šanse da preživi.

Kako su potvrdili iz policije, protiv oca je ranije podnošena prijava zbog nasilja u porodici. Međutim, nasilje nije bilo prema deci, već prema drugim članovima porodice.

Prijatelj blizak porodici devojčice tvrdi da ga je otac juče ujutru zvao i da je bio veoma uznemiren.

- Zvučao je očajno kad me nazvao juče ujutro. Gušeći se kroz suze mi je rekao da najmlađa od tri ćerke nije dobro i da ju je žena odvela u bolnicu u Gradišku i da dalje ide za Zagreb. Stavio sam mu se na raspolaganje ako šta treba, ili da pričuvam drugu decu, i rekao da mi se javi kad bude u prilici. Nisam imao informaciju šta se dogodilo tačno, a naveče kad sam na portalima video da je jedna beba iz Gradiške pretučena i u životnoj opasnosti, smrz'o sam se i krenuo da ga zovem, ali telefon mu je bio ugašen. Evo, ni jutros ga još nije upalio. Pa vidim na internetu da su roditelji pretučene curice uhapšeni - ispričao je prijatelj blizak uhapšenom paru za Jutarnji list.

Član šire porodice supružnika, pak, govori kako ne može da veruje da bi oni išta nažao učinili tom detetu.

- Bila je najveća mezimica u njihova četiri zida. On je čak prošlog leta krenuo za Nemačku. U Minhenu je našao posao, tamo imamo i rodbinu. I kad se vratio kući, našao je posao na građevini. Nije se štedeo da bi svojoj porodici priuštio sve. A ona je znala na decu da povisi ton. Znala se čuti vriska, valjda je gubila kontrolu od nenaspavanosti. Jedna beba iscrpi, a kamoli neće četvoro dece. Ne branim nikog, ne znam kako su povrede kod malecke nastale, ali ako su zaista oni doprineli povređivanju, onda zaslužuju svaku osudu bez pogovora - oštar je član porodice.

Preostalo troje dece je prebačeno u hraniteljsku porodicu, a u Centar za socijalni rad Nova Gradiška, pod čijim nadzorom je bila porodica, poslata je inspekcija.

Kako navode mediji, devojčica je bila smeštena u hraniteljsku porodicu zbog loših uslova u biološkoj porodici, ali krajem prošle godine vraćena je jer su se 'uslovi poboljšali' i tada je određen nadzor nad roditeljima.

Goran Rodić, direktor bolnice u koju je malecka smeštena, rekao je da je devojčica i dalje kritično i životno nestabilno te da se nalazi u moždanoj komi.

- Mi se u Klaićevoj susrećemo sa svakakvim slučajevima, ali ovakvi nas uvek šokiraju. Idući sati su kritični i dete je vitalno ugroženo. Naš zadatak je da preduzmemo sve korake koje današnja medicina može uradi da bi se situacija poboljšala - rekao je on.

(Telegraf.rs)