AMBASADOR AMERIKE: Rusija je dva puta glasala da se uvedu sankcije Srbiji!

- U dva slučaja je Rusija bila u prilici da odlučuje o sankcijama Jugoslaviji i kada su usvajane rezolucije UN 757 i 787, rezultat glasanja je bio 13 glasova za sankcije, nijedan protiv, a uzdržane su bile Kina i Zimbabve - rekao je ambasador SAD u Beogradu

Ambasador SAD Majkl Kirbi ocenio je da Vlada Srbije ima kapaciteta i želje da sprovede reforme, uprkos mogućnosti da su poplave ugrozile rokove sprovođenja.

Kirbi je, u intervjuu za list "Blic", rekao i da Srbija sama treba da odluči da li će biti članica NATO, navodeći primere zemalja koje su članice Evropske unije, ali ne i Alijanse.

- Srbija može da ostane zauvek izvan NATO i to u potpunosti od nje zavisi. Ima zemalja EU koje nisu članice Alijanse, na primer Austrija, Švedska, Finska... Možete da budete u EU a da ne budete u NATO i obrnuto. Zemlja treba da razmisli šta je u njenom interesu -rekao je Kirbi.

Kirbi je dodao i da bi, ukoliko u nekom trenutku situacija i pogled na pitanja bezbednosti ukažu da je u interesu Srbije da postane član NATO, o tome moglo da se razgovara.

Upitan da li je za SAD prihvatljivo odbijanje Srbije da uvede sankcije Rusiji, američki ambasador je odgovorio da je prihvatljivo da Srbija sama bira šta će uraditi, ali da mora da primeti da "nije tačno kad kažu da Rusija nikada nije uvela sankcije Srbiji".

- U dva slučaja je Rusija bila u prilici da odlučuje o sankcijama Jugoslaviji i kada su usvajane rezolucije UN 757 i 787, rezultat glasanja je bio 13 glasova za sankcije, nijedan protiv, a uzdržane su bile Kina i Zimbabve - rekao je Kirbi, dodajući da bi o pitanju uvođenja sankcija Rusiji zato trebalo razgovarati na osnovu jasnih i otvorenih razloga.

Kirbi je, rekavši da SAD smatraju da je u modernom svetu neprihvatljivo unilateralno oduzimanje Krima od Ukrajine, dodao da misli da i Srbija o tome razmišlja na isti način.

Kad je reč o naznakama da je Rusija zainteresovana da kupi EPS, Kirbi je ocenio da je na Srbiji da odluči da li je u njenom interesu da u celom energetskom sektoru bude uključena samo jedna zemlja.

- Rekao bih da to verovatno nije u njenom interesu, ali Srbija treba sama da donese odluku - poručio je Kirbi.

Na pitanje da prokomentariše optužbe između OEBS-a i premijera Aleksandra Vučića i njegove primedbe da neki ambasadori rade protiv njega, Kirbi je za "Blic" odgovorio:

- Kad govorimo o ovdašnjim medijima, finansijska situacija je već dugo veoma teška i to medije čini ranjivim. Teško je raditi u takvim uslovima. Snažno podržavam slobodu medija i verujem da to podrazumeva da se i o meni i o onome što mi se možeda ne dopada piše slobodno.

(Telegraf.rs / Tanjug)