NAJVEĆI MOST MRŽNJE U EVROPI: Svi najkrvaviji napadi Albanaca na Srbe! (VIDEO)

Od 1999. i ulaska mirovnih snaga UN na mostu u Kosovskoj Mitrovici, preko reke Ibar, dogodilo se tačno 118 incidenata, a u pokušajima prodora Albanaca s juga do danas poginulo je dvoje Srba, a oko 300 je povređeno

Glavni most na Ibru, koji razdvaja severnu i južnu Kosovsku Mitrovicu, krajem devedesetih postaje stalno područje nasilja i simbol razora između Albanaca i Srba. Telegraf.rs vas podseća na sve napade i incidente Albanaca na Srbe sa željom da prodru na sever Kosova.

Od 1999. i ulaska mirovnih snaga UN na mostu u Kosovskoj Mitrovici, preko reke Ibar, dogodilo se tačno 118 incidenata, a u pokušajima prodora Albanaca s juga do danas poginulo je dvoje Srba, a oko 300 je povređeno.

Ovaj most na Ibru postao je simbol razdora Albanaca i Srba na Kosovu, ali i podeljenosti grada na deo naseljen Srbima i onaj u kojem žive Šiptari.

Da se nasilju ne nazire kraj svedoče i događaji od pre nekoliko dana, kad je 400 Albanaca s natpisima "Ili vi ili mi" protestovalo s južne strane mosta u Kosovskoj Mitrovici zbog nezadovoljstva izgradnjom "Parka mira".

U demonstracijama je povređeno 13 policajaca, šest demonstranata, dva novinara, a zapaljena su i četiri službena vozila.

Nakon što su prištinske vlasti poklušale da integrišu sever Kosova, kad su pripadnici specijalne jedinice ROSU zauzeli administrativni Brnjak, a blokadom puta su sprečeni da zauzmu prelaz Jarinje, Srbi su u znak protesta na ulazak sa severne strane mosta izručili nekoliko kamiona peska i kamenja.

Isto kamenje im je "vraćeno pravo u lice" kad je stotina Albanca s te iste barikade zasula žitelje severne Mitrovice kamenjem.

To nije bio prvi put da su Albanci gađali Srbe kamenjem. Nakon pobede Turske u košarkaškoj utakmici sa Srbijom, nekoliko Albanaca je upalo na sever Kosova i napala Srbe koristeći kamenice i vatreno oružje. U ovom incidentu Miloš Radenković iz Zvečana zadobio je prostrelnu ranu iz vatrenog oružja u predelu leve ruke, a lakše je povređeno još petoro Srba. Severni deo Mitrovice odjekivao je od detonacija i rafalnih paljbi.

Severni deo Mitrovice opet je zasut kamenicama kada je 30. maja 2010. oko 2.000 veterana OVK-a iz pokreta "Samoopredeljenje", zajedno s drugim albanskim ekstremistima, krenulo u "odbranu suvereniteta Kosova".

U velikim sukobima 17. marta 2004. u severnoj Mitrovici ubijena je Jana Tučev na terasi svog stana, koji se nalazio blizu glavnog mosta na Ibru, dok je od snajperskog hica poginuo Borivoje Spasojević, a nekoliko stotina ljudi je ranjeno i povređeno.

U južnom delu grada spaljena je crkva Svetog Save, iz nje je proteran sveštenik s porodicom. Selo Svinjare koje je se nalazi nedaleko od Francuske baze KFOR-a potpuno je spaljeno i opljačkano. U Vučitrnu je potpuno uništeno jedno romsko - aškalijsko naselje, a zapaljena je i demolirna crkva Svetog Ilije.

Međusobno gađanje kamenicama nije uspeo da spreči ni kontigent Kfora s oklopnim transporterima 13. februara 2000, kad je više od 40.000 Albanaca krenulo s južne strane mosta.  Na mostu je ispaljeno najmanje 100 patrona suzavca, šok-bombi, a francuski Kfor je upotrebio i gumene metke.

(M. B.)