Političari su najbolji glumci

Telegraf vas podseća na glumce koji su ostavili najupečatljiviji trag na domaćoj političkoj sceni, kao i na one koji su trenutno politički aktivni

Za političare često možete čuti da su glumci, i to odlični. Do sada smo ih, iako im to nije osnovno zanimanje, gledali u komedijama, trilerima, dramama, nažalost, i u ponekoj ratnoj epizodi.

Predizborna kampanja se zahuktava, a osim već izrečenih obećanja i uigranih koreografija, stranke vole da se "zakite" i ponekom poznatom ličnošću. Ako ne upali stara priča, ne može da odmogne, harizma nekog pevača, sportiste, glumca.

Ove godine na listi pokreta "Preokret" nalaze se Seka Sabljić i Bora Todorović, na listi SDPS-a Ružica Sokić, a u redove DS-a od glumaca svrstali su se čuveni Bane Bumbar iz serije "Grlom u jagode",bivši upravnik JDP-a, Branko Cvejić, kao i Vesna Milekić i Marko Stojanović, dok će radikale i dalje zastupati Lidija Vukićević.

SNS podržali su glumci Rastko Janković i Goran Sultanović, a u odnosu na 2008. na listi DSS-a nema poznatih. S obzirom na veliki broj poznatih ličnosti na mitingu URS-a i činjenice da Mlađan Dinkić piše tekstove za nemali broj pevača, iznenađuje da na listi te partije nema poznatih.

Telegraf.rs vas podseća na verovatno najupečatljivije glumačke izlete u politiku.

1. Branislav Lečić - Preletač, a nije golub

Glumac koji se proslavio ulogama u kultnim filmovima "Specijalno vaspitanje", "Sivi dom", "Bulevar revolucije". Pored " Tri karte za Holivud" imao je bar tri članske karte političkih partija. Nakon što je predvodio "plišanu revoluciju" i bio ministar kulture u Đinđićevoj Vladi, s Čedomirom Jovanovićem otišao je iz stranke i osnovao LDP. Sledeći Lečićev politički projekat, kojeg se malo ko seća, bio je pokret Moja Srbija. Od pre nekoliko meseci predsednik je Demohrišćanske stranke Srbije, koja će na predstojeće izbore izaći sa DS-om.

(Dejana Pakledinac)