OTKRIVAMO: Zašto Veljko Kadijević ne može da bude uhapšen, a nalazi se na Interpolovoj poternici! (VIDEO)

Penzionisani general JNA iako se nalazi na crvenoj poternici Interpola, po potraživanju Hrvatske zbog navodnih ratnih zločina neće biti izručen Zagrebu, a naš portal vam otkriva i zbog čega

Crvena poternica Interpola ponovo je postala aktuelna, jer se od juče na njoj našlo novo ime iz Srbije - Marko Milićev, osumnjičen da je automobilom ubio Luku Jovanovića na Brankovom Mostu. Pored njega na toj poternici nalazi se preko 100 osoba, a među njima i penzionisani jugoslovenski general Veljko Kadijević (89), a Telegraf.rs otkriva zbog čega on još nije izručen Hrvatskoj!

General Veljko Kadijević kojeg traži Hrvatska, a zbog sumnje da je počinio ratne zločine i dalje se nalazi na crvenoj poternici Interpola. On međutim nije, a i neće biti izručen a sve zbog toga što jedržavljanin Ruske Federacije od 13. avgusta 2008. godine.

Ruska federalna migraciona služba prihvatila je njegov zahtev za dobijanje državljanstva, a tadašnji predsednik Rusije Dmitrij Medvedev potpisao je ukaz u kojem se među 14 osoba nalazi i Veljko Kadijević.

Tu vest je potvrdio i Kadijević moskovskom nedeljniku "Boljšoj gorod“ (veliki grad) koji je sa ostarelim generalom objavio razgovor u najnovijem broju u kojem ističe da mu je Rusija omogućila da normalno živi u njoj.

Ruski ustav ne dopušta da se građani te zemlje izručuju drugoj zemlji, pa hrvatska poternica za Veljkom Kadijevićem od momenta kad je dobio državljanstvo nema apsolutno nikakvog značaja i zbog toga dokle god se general Kadijević nalazi na teritoriji Rusije neće biti izručen Zagrebu!

Status izbeglice u Rusiji Veljko Kadijević je dobio 2005. godine. Po ruskom zakonu trebalo je da prođe tri godine pa da zatraži i državljanstvo i dobije ruski pasoš, što je u njegovom slučaju i ispunjeno 2008. godine!

Podsetimo general Kadijević je bio poslednji ministar odbrane socijalističke Jugoslavije u periodu 1988. do 1992. Bio je na čelu armije 1991. kad su vođene vojne operacije u Vukovaru i Dubrovniku zbog čega ga je protiv njega u Hrvatskoj bila podignuta optužnica.

- Iz Beograda sam otišao ne zbog hrvatske optužnice nego zato što ni po koju cenu nisam hteo da idem u Hag - objasnio je svojevremeno general Kadijević. On je dodao da mu u posetu iz Beograda povremeno dolazi najbliža rodbina - ćerka, unuka i zet.

Pogledajte šta je general Kadijević rekao o njegovom "bekstvu" iz Beograda i kako se oseća u Moskvi, rečeno u intervjuu za RTS.

(D. Z.)