Homen: Postoji politička volja za otvaranje dosijea

Državni sekretar u Ministarstvu pravde je rekao da pitanje otvaranja dosijea može biti lako sprovedeno ukoliko Evropski parlament uputi takav zahtev Srbiji

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen rekao je da pitanje otvaranja dosijea nije komplikovano i da može biti lako sprovedeno, kao i da postoji politička volja da se to i realizuje.

- Siguran sam da to lako može biti urađeno – komentarisao je Homen navode pojedinih medija da će Evropski parlament uskoro uputi zahtev Srbiji za donošenje zakona o otvaranju dosijea.

Ukazujući da će na putu Srbije ka EU biti i drugih zahteva, on je podsetio da će Evropski komisija pratiti rad državnih organa Srbije, kao i to da li se zakoni primenjuju.

- Evropska komisija je rekla šta su prioriteti u budućem pridruživanju koje ne važi samo za Srbiju, već za sve zemlje, a to su upravo poglavlja 23 i 24 koja govore o ljudskim pravima, vladavini prava, pitanju organizovanog kriminala i korupcije, pitanje azilanata, odnosno sve ono što ulazi u nadležnost ministarstava pravde i untrašnnjih poslova - rekao je Homen.

(Tanjug)