POTVRĐENO PISANJE TELEGRAFA: I predsednički izbori 6. maja!

Predsednik Srbije Boris Tadić odlučio da skrati svoj mandat na toj funkciji i omogući da se 6. maja u Srbiji održe i predsednički izbori

Predsednik Srbije Boris Tadić je odlučio da skrati svoj mandat na toj funkciji, omogućivši predsednici parlamenta Slavici Đukić-Dejanović da raspiše izbore za predsednika za 6. maj, za kada su već zakazani parlamentarni i lokalni izbori.

- Kandidovaću se na tim izborima s puno optimizma zbog pozitivnih trendova u našoj zemlji - rekao je Tadić. On je dodao da je za reforme potreban novi legitimitet i osnaženi mandat svih državih institucija.

- Taj legitimitet daju samo građani na izborima i zato je najracionalnije da to bude na opštim izborima - rekao je Tadić i objasnio da je njegova odluka proistekla iz "osećanja političke odgovornosti".

- Sad niko ne može da me optužuje da čuvam svoju fotelju - našalio se Tadić, koji je uveren u pobedu na predstojećim izborima.

- Ja predlažem put evropskih integracija i očuvanja integriteta zemlje. Nećemo priznati Kosovo - poručio je Tadić i dodao da će sutra poslati pismo predsednici Skupštine, koja će posle toga raspisati izbore za 6. maj.

Slavica Ðukić-Dejanović najavila je da će predsedničke izbore raspisati kad u parlament stigne zvanično obaveštenje predsednika republike o odluci da je skratio svoj mandant.

-Kada zvanično dobijem informaciju presednika tada ću raspisati izbore, i to neće bti danas - rekla je Dejanovićeva.

Nikolić: Pobediću Tadića

Lider SNS Tomislav Nikolić, na vest od spajaju izbora, rekao je da je uveren u pobedu. On, međutim,  smatra da je odluka predsednika Srbije a skrati mandat došla prekasno "da bi bila shvaćena kao normalna".

- Nadam se da će sada, kad već bude formalno u kampanji, predsednik republike omogućiti fer i pod istim uslovima kampanju za sve i da će prestati tortura medija od strane državnih funkcionera. Ubeđen sam u pobedu, pošto znam da mnoge prednosti koje je Tadić imao na prošlim izborima sada neće imati - rekao je Nikolić.

SRS: Martinović ulazi u drugi krug

U predsedničku trku ispred SRS ulazi Aleksandar Martinović, potpredsednik stranke .

-S raspisivanjem izbora za predsednika republike se predugo čekalo kako bi aktuelni predsednik stekao prednost u odnosu na druge kandidate - rekao je Martinović.

Šef poslničke grupe radikala Dragan Todorović očekuje da će njihov kandidat ući u drugi krug za izbor predsednika.

Palma: Dačić je najbolji

Lider JS Dragan Marković Palma rekao je da je odluka da se predsednički izbori održe zajedno s lokalnim i parlamentarnim dobra, jer će omogućiti uštede i ocenio da će kandidat za predsednika liste SPS-PUPS-JS Ivica Dačić ući u drugi krug izbora.

- Mi očekujemo da Dačić uđe u drugi krug, jer je u svim anketama proglašen za najboljeg ministra u Vladi. Postoji preporuka građana da je on radio dobro i to mi daje za pravo da očekujem ulazak u drugi krug - rekao je Palma.

DSS: Odluka sutra

Odluku o kanadidatu za učešće na predsedničkim izborima DSS će doneti tek sutra, najavio je portparol te partije Petar Petković.

- Konkretnije odgovore moći ću da dam tek sutra kada na sednici odlučimo o tome ko će biti kanaditdat DS S za predsedničke izbore - rekao je Petković.

Telegraf.rs je prvi objavio da je vrh DS doneo odluku da se na Đurđevdan održe i predsednički izbori.

(Telegraf.rs)