EVROPSKA UNIJA: Provokacije Edija Rame su neprihvatljive!

EU je u osvrtu na izjavu albanskog premijera, kako je prenela Maja Kocijančič, "ukazala na to da oni (partneri u regionu) napreduju, svako svojim tempom, na tom putu i mi od njih očekujemo nužne napore za dalji napredak"

Evropska unija je večeras reagovala na izjave albanskog premijera Edija Rame, stavivši do znanja da su "neprihvatljive provokacije" pošto zemlje Zapadnog Balkana "napreduju svaka svojim tempom" u evropskoj integraciji, što "uključuje regionalnu saradnju, pomirenje i dobrosusedske odnose".

To je agenciji Beta prenela Maja Kocijančić, portparolka visokih zvaničnika Evropske komisije Federike Mogerini i Jonanesa Hana, i time dala zvaničnu ocenu EU današnjeg "upozorenja Evropskoj uniji" albanskog premijera Rame da će Albanija i Kosovo "biti prinuđeni da se ujedine" ako EU ne bude otvorila puteve za evropsku integraciju i ukidanje viza Prištini.

VUČIĆ: Tači i Rama prekardašili izjavama o ujedinjenju Albanije i Kosova!

- Pošto smo proverili šta je premijer Rama rekao u intervjuu, podvlačimo da Zapadni Balkan ima jasnu evropsku perspektivu, utvrđenu od EU na najvišoj ravni - piše u saopštenju Maje Kocijančić.

- Svi partneri u regionu su svojstveno sami potvrdili opredeljenje za taj cilj i rešenost da ispune nužna merila, uz puno poštovanje načela i standarda EU - predočila je portparolka u EK.

EDI RAMA PONOVO PROVOCIRA SRBE: Kosovo i Albanija će se ujediniti, to je ISTA DRŽAVA!

EU je u osvrtu na izjavu albanskog premijera, kako je prenela Maja Kocijančič, "ukazala na to da oni (partneri u regionu) napreduju, svako svojim tempom, na tom putu i mi od njih očekujemo nužne napore za dalji napredak".

- Pomenuta opredeljenja takođe uključuju regionalnu saradnju, pomirenje i dobre susedske odnose; sve provokativne izjave su u tom okviru neprihvatljive - predočeno je u reagovanju EU na izjavu Rame.

Rama je u izjavi sa šefom diplomatije Kosova Hašimom Tačijem prištinskoj televiziji Klan Kosova, takođe rekao da se "dve zemlje zauzimaju za ujedinjenje kroz članstvo u Evropskoj uniji".

(Telegraf.rs / Beta)