Vučić: Uradili smo sve što smo mogli, želimo brže u Evropu

Premijer Srbije je na skupu "Prijatelji Srbije" u Briselu zatražio od šefova diplomatija zemalja Evropske unije da prva pregovaračka poglavlja sa Srbijom otvore što pre, da se ne čeka kraj godine

Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Srbije, rekao je na današnjem skupu u Briselu, da je Srbija uradila sve što je mogla, i da očekuje da se što pre nastave pregovori sa EU, odnosno da se otvore prva poglavlja. 

- Nadam se i očekujem da će se to dogoditi u septembru, ali još nisam izgubio sve nade i za ranije dobijanje prvih otvorenih poglavlja. To mogu biti 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, 32 koje se tiče finansijske kontrole i 35, specifično samo za Srbiju -  rekao je Vučić posle sastanka "Prijatelji Srbije" u Briselu, kome je prisustvovalo 20 ministara spoljnih poslova članica EU i osam njihovih zamenika i državnih sekretara.

Domaćin skupa, ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc, čestitao je Srbiji na pozitivnim i značajnim reformama, ali je dodao da nije dobro što Srbija godinu i po dana posle početka pristupnih pregovora još nije otvorila nijedno poglavlje.

Lavrov poručio Vučiću: Srbija nam je najvažniji strateški partner

- Želimo da podržimo Srbiju na evropskom putu, a danas smo videli da u tome imamo podršku kolega iz EU - rekao je Kurc.

Premijer Vučić je kazao da je ovaj sastanak bio velika prilika da Srbija kroz argumente i činjenice pokaže ono što je postignuto u proteklih godinu i po dana.

- Predstavili smo rezultate ekonomskih reformi i nismo danas čuli nijednu kritičku reč u vezi s njima - rekao je Vučić, ali je dodao da je rečeno da treba sprovesti još neke delove Briselskog sporazuma.

- Mi ćemo naravno nastaviti da radimo na tome, ali tražili smo da u EU sagledaju širu sliku - kazao je on i dodao da je na skupu više puta ponovljeno da je Srbija stub stabilnosti u regionu.

- Tražili smo da se poglavlja otvore mnogo pre kraja godine. Uradili smo dosta toga, a uradićemo još kako bismo postigli još rezultata - kazao je Vučić dodajući da je veoma pozitivno što se čak 11 ministara iz EU, plus dva domaćina, uključilo u diskusiju na današnjem sastanku.

"BURNI AUSTRIJSKO - SRPSKI ODNOSI": Vučić I Kurc razgledali slike na izložbi u Beču! (FOTO)

Vučić je izrazio očekivanja da će EU nagraditi napore koji su do sada učinjeni na evropskim integracijama.

- Nadamo se da će EU nagraditi ne Vladu Srbije, nego narod koji zaslužuje bolju budućnost - poručio je Vučić.

(Telegraf.rs / Tanjug)