VUČEVIĆ: SNS za smanjenje broja odbornika u Novom Sadu

Ne želeći da licitira da li broj odbornika u novosadskoj skupštini treba smanjiti sa 78 na 50, 40 ili 35, gradonačelnik Novog sada je rekao da je najbitnije da lokalni parlament bude efikasan

Promene političkog sistema u Srbiji, kao i smanjenje broja odbornika u lokalnim skupštinama su potrebne, smatraju predstavnici gradskih odbora političkih stranaka u Novom Sadu, ali se razlikuju u oceni prioriteta koje promena tog sistema treba da donese.

Cilj započetih procesa vezanih za promenu političkog sistema, koje naprednjaci podržavaju, je da politički sistem u Srbiji bude ekonomičniji i efikasniji, odnosno da "nas manje košta, a da bude produktivniji", rekao je Tanjugu predsednik Gradskog odbora SNS Miloš Vučević i gradonačelnik Novog Sada.

Govoreći o promeni broja odbornika u lokalnim parlamentima, Vučević smatra da će nakog razgovora o smanjenju broja poslanika u republičkom i pokrajinskom parlamentu na red doći i lokalne skupštine i da iz tih razgovora ne može biti izuzeta nijedna lokalna samouprava, pa ni Novi Sad.

Ne želeći da licitira da li broj odbornika u novosadskoj skupštini treba smanjiti sa 78 na 50, 40 ili 35, on je rekao da je najbitnije da lokalni parlament bude efikasan.

Vučević je naglasio da je jasno da će trend smanjenja broja predstavnika u najvažnijim telima zahvatiti i lokalne samouprave, ali ne u smislu reprezentivnosti građana u tim telima.

Kada je reč o izbornom sistemu, stav SNS biće da je proporcionalni izborni sistem najproduktivniji, a da način izbora gradonačelnika mora biti u korelaciji sa pitanjem njegove nadležnosti, dodao je on.

- Nemam ništa protiv da gradonačelnik bude biran po tzv. kancelarskom principu na lokalnom nivou, da sa svojim kabinetom bude biran u skupštini, jer će skupštine svakako zadržati dominantan uticaj kao ključni organ lokalnih samouprava - rekao je Vučević.

(telegraf.rs / Tanjug)