RATKO MLADIĆ I SRBI SU SILOVALI I UBIJALI PO SREBRENICI, ODJEKUJE EVROPOM! Evo šta piše u NAJNOVIJOJ rezoluciji iz EU

Predstavnici vodećih politickih grupa u Evropskom parlamentu usaglasili su danas nacrt rezolucije o Srebrenici

Predstavnici vodećih politickih grupa u Evropskom parlamentu usaglasili su danas nacrt rezolucije o Srebrenici, o kome će se sutra glasati na plenarnoj sednici u Strazburu.

Rezolucija o Srebrenici uvedena je u dnevni red nakon što je predlog hrvatskog poslanika Ivana Jakovčiča da se ona donese ranije ovog meseca bio najpre odbačen, a zatim prihvaćen u vanrednoj proceduri.

PUTIN NAREDIO: SRBIJA MORA BITI ODBRANJENA! Evo kako je predsednik Rusije zbog Srba udario šamar ZAPADU!

U nacrtu koji je nastao usaglašavanjem predloga koji su juče podneli predstavnici sedam poslaničkih grupa oštro se osuđuje zločin u Srebrenici, koji se u skladu sa presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde označava kao genocid.

ENGLEZI, PUTIN JE NAREDIO DA STAVIM VETO NA ANTISRPSKU REZOLUCIJU! Evo kako je Lavrov zbog Srba PRETIO Velikoj Britaniji!

Kao odgovorne za masovnu egzekuciju više od 8.000 muslimanskih muškaraca i dečaka iz Srebrenice, nacrt označava "snage bosanskih Srba pod komandom generala Ratka Mladića, uz učesće paravojnih i neregularnih jedinica. To je najveći ratni zločin koji se desio u Evropi nakon Drugog svetskog rata", piše u predlogu rezolucije.

AMERIKA I BRITANIJA NASTAVLJAJU DA PLJUJU SRBE! U inat PUTINU predložena je nova rezolucija o Srebrenici

U usaglašenom tekstu se podseća da oko 1.200 Srebreničana još vode kao nestali, kao i da su na hiljade žena i dece deportovane, a mnoge žene su i silovane.

- Tragični događaji u Srebrenici su ostavili duboke emocionalne ožiljke i stvorili dugotrajne prepreke političkom pomirenju naroda Bosne i Hercegovine - piše u tekstu.

U predlogu rezolucije se najoštrije osuđuje ne samo genocid u Srebrenici, nego i svi ostali zločini u ratu u bivšoj Jugoslaviji, a porodicama žrtava se upućuju izrazi saučesća.

"Evropski parlament najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici i svečano objavljuje da se tako jeziv zločin nikada ne sme ponoviti i da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se ne ponovi odbija se svako poricanje, relativizacija i neistinito tumačenje genocida", ističe se se u dokumentu.

(Telegraf.rs / Tanjug)