PRIJEM KOSOVA U UNESKO JE UVREDA ZA UN: Mekenzi šokiran da je Kosovo tražilo članstvo u Unesko!

U kratkom video klipu koji je snimljen u okviru kampanje za "NoKosovoUnesco", general Mekenzi je rekao da je bio šokiran kada je pročitao da Kosovo traži članstvo u Unesko

Bivši komandant Sektora Sarajevo Ujedinjenih nacija (UN), penzionisani general-major kanadske vojske Luis Mekenzi progovorio je danas protiv članstva Kosova u Unesko i naveo da bi to bila "uvreda ne samo za Unesko već i za same UN".

NE KOSOVO U UNESKO U BRISELU: Srbija daje sve od sebe da se posle Pariza pregovaranje nastavi!

- Dati dobrodošlicu Kosovu u Unesko bila bi uvreda ne samo za Unesko, već i za same UN - rekao je general Mekenzi.

U kratkom video klipu koji je snimljen u okviru kampanje za "NoKosovoUnesco", general Mekenzi je rekao da je bio šokiran kada je pročitao da Kosovo traži članstvo u Unesko.

- Znate, ovo je uprkos činjenici da je vođstvo Kosova poslednjih 15 godina ignorisalo bezobzirno razaranje, oštećivanje i skrnjavljenje srpskih crkava i manastira. Ovo su upravo simboli koje bi Unesko trebalo da štiti - simboli kulturnog nasleđa - podsetio je general Mekenzi.

U okviru zvanične peticije "NoKosovoUnesco" prikupljeno je preko 138.000 potpisa i cilj je da se do glasanja o članstvu Kosova u Unesko prikupi ukupno 150.000 potpisa.

Prvih 100.000 potpisa je već predato generalnom sekretaru Uneska Irini Bokovoj u Parizu.

Protivnici prijema Kosova u Uneska pokrenuli su elektronsku peticiju.

Na slici peticije, osim poruke “NO Kosovo in Unesko”, inače suprotne kosovskom sloganu “KOSOVO in UNESCO”, na logou Unesko-a, vidi se ljudski lik koji skida krst sa njegovog krova, kao podsecanje na uništavanje pravoslavnih hrišćanskih crkava i manastira, od strane ekstremnih kosovskih Albanaca, posebno u pobuni 17. marta 2004.

(Telegraf.rs / Tanjug)