Da li Srbija KONAČNO smanjuje broj poslanika u SKUPŠTINI SRBIJE?

Skraćivanje broja predstavnika građana u najvišem domu bio je predlog SNS i kad je ta stranka bila u opoziciji, a sada će kako nam je potvrđeno ideju pretočiti i u konkretan predlog

Prva velika promena u političkom sistemu Srbije biće smanjenje broja poslanika sa 250 na 150, koju će zvanično da predloži Srpska napredna stranka. Do ovog radikalnog smanjenja klupa u Narodnoj skupštini moglo bi da dođe posle promene Ustava koja se planira za drugu polovinu 2017.

VUČIĆ POTVRDIO: Menjamo USTAV zbog ulaska u EU

Praktično, ukoliko ne bude vanrednih parlamentarnih izbora sledeći redovni koji padaju 2018. godine biće održani za 100 poslanika manje nego što ih sada ima. Skraćivanje broja predstavnika građana u najvišem domu bio je predlog SNS i kad je ta stranka bila u opoziciji, a sada će kako nam je potvrđeno ideju pretočiti i u konkretan predlog.

To će biti i najveća promena u ustavnoj oblasti koja se odnosi na uređenje vlasti i koja zato mora da se overi na referendumu. To znači da predlog za promenu najvišeg državnog akta mora najpre da podnese najmanje trećina poslanika ili predsednik Srbije, Vlada ili najmanje 150.000 birača. O konkretnim promenama zatim odlučuje parlament i to dvotrećinskom većinom.

Kad izmene prođu tu proceduru Narodna skupština je dužna da ih stavi na referendum, a da bi nov rešenja konačno stupila na snagu za njih mora da glasa polovina izašlih birača.

(Telergaf.rs / Izvor: Novosti.rs)