Raška među nauspešnijim opštinama u korišćenju evropskih sredstava

U Raškoj su EU i Vlada Švajcarkse podržale sprovođenje preko 50 projekta sa više od 1,3 miliona evra, dok je u Sjenici podržano više od 30 projekata sa preko 900.000 evra

Zamenik šefa delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt posetio je u utorak Rašku i poručio da je to jedna od najuspešnijih opština u Srbiji u korišćenju evropskih sredstava, kao i da se tu uz pomoć EU realizuju kvalitetni projekti.

Benedikt je posetio Rašku zajedno sa 17 članova ambasada zemalja EU u Beogradu i lokalnu vlast u Raškoj.

- Posetili smo različite projekte koje EU finansira u Raškoj, evo sada smo u radionici za osobe sa invaliditetom gde rade deca i odrasli. Veoma smo zadovoljni sto se već dugo realizuje taj projekat i pomaže osobama sa invaliditetom da vode normalan način života - rekao je Benedikt novinarima.

Kako je istakao, jedan od kvalitetnih projekata u Raškoj je i izgradnja postrojenja za tretman opadnih voda, koje će prečišćavati vodu i tako doprineti razvoju turizma i lokalnom ekonomskom razvoju.

REŠENJE PROBLEMA OTPADNIH VODA U BEOGRADU: Potpisan važan ugovor u Starom dvoru

Predsednik opštine Raška Ignjat Rakitić je zahvalio na poseti Raškoj članova ambasada zemalja članica EU, koji obilaze gradove i opštine koji koriste evropska sredstva.

- Nastojaćemo da odradimo što više kvalitetnih projekata za građane i uvek ćemo biti na vratima i kucati da bi tražili sredstva i pomoć za njihovu realizaciju. Voleo bih da im poručim da su u Raškoj uvek dobrodošli i da uvek dođu da kontrolišu i pomognu - rekao je Rakitić.

U Raškoj su EU i Vlada Švajcarkse podržale sprovođenje preko 50 projekta sa više od 1,3 miliona evra, dok je u Sjenici podržano više od 30 projekata sa preko 900.000 evra.

Benedikt je u Sjenici uručio sporazume o podršci za uvođenje zaštite geografske oznake za četiri proizvoda - ivanjički krompir, sjenički kravlji sir, sjeničku stelju i vlasinski med, koje će EU i Vlada Švajcarske finansirati kroz razvojnog programa Evropski PROGRES u iznosu od 40.000 evra. Program će pružiti tehničku pomoć pri izradi nephodnih studija i elaborata tokom procedure zaštite ovih tradicionalnih proizvoda sa jugozapada i jugoistoka Srbije.

- Geografska oznaka porekla omogućava proizvođačima da prodaju svoje proizvode po višoj ceni i bude konkurentniji, jer to predstavlja garanciju njihovog kvaliteta, a dodatno se promoviše i određeno područje - rekao je Benedikt prilikom ceremonije uručivanja sporazuma koja je održana u Regionalnom centru za razvoj poljoprivrede u Sjenici.

Izgradnju i opremanje ovog centra su finansijski podržale EU i Vlada Švajcarske preko programa koji je prethodio Evropskom PROGRESu, EU PROGRESa, sa više od 255.000 evra, dok je Češka Agencija za razvoj uložila 200.000 evra, navedeno je u saopštenju EU PROGRES-a.

Centar, koji je opremljen savremenom laboratorijom, poljoprivrednicima iz Novog Pazara, Tutina i Sjenice pruža podršku u primeni novih tehnologija, kontroli proizvoda, povećanju obima proizvodnje, što kao rezultat treba da ima povećanje njihovih prihoda, kao i unapređenju poljoprivredne proizvodnje koja ima veliki značaj za razvoj celog regiona jugozapdne Srbije.

Delegacija evropskih diplomata posetila je i Pešter agro klaster koji okuplja mlekare iz Novog Pazara i Sjenice i koji sprovodi još jedan u nizu projekata Evropskog PROGRES-a koji su usmereni na povećanje konkurentnosti lokalnih ekonomija.

Evropska unija i Vlada Švajcarske su opredelile iznos od 40.000 evra kako bi pomogle članicama klastera da unaprede kapacitete za proizvodnju i plasman kajmaka na lokalna i regionalna tržišta, tako što će tradicionalne, vekovima stare recepte kroz standardizaciju uvesti u savremenu industrijsku proizvodnju.

Delegacija sedamnaest predstavnika Evropske unije sutra će boraviti u Novom Pazaru.

(Telegraf.rs/Tanjug)