REŠENJE PROBLEMA OTPADNIH VODA U BEOGRADU: Potpisan važan ugovor u Starom dvoru

- Grad Beograd trenutno nema nijedno postrojenje za preradu otpadnih voda i sve otpadne vode ispušta u Savu i Dunav, što je nedopustivo za evropsku metropolu koju želimo da stvaramo - rekao je Mali

  • 0

Danas je u Starom dvoru potpisan Ugovor o savetodavnim uslugama između Grada Beograda i Međunarodne finansijske korporacije (IFC), članice Grupe svetske banke, koji predviđa savetodavnu podršku ove korporacije Beogradu u vezi sa finansiranjem izgradnje kanalizacionog sistema i sprovođenja javno-privatnog partnerstva (JPP) za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda. Ugovor su potpisali gradonačelnik Beograda Siniša Mali i globalni direktor IFC za JPP Emanuel Njirinkindi.

Gradonačelnik Siniša Mali sa Fulbrajtovim stipendistima iz SAD (FOTO)

Gradonačelnik je istakao da Grad Beograd ima izuzetnu saradnju sa IFC-om na projektu za JPP za deponiju u Vinči i da očekuje da se dobra saradnja nastavi i na projektu za otpadne vode, kao i da će nastojati da u budućnosti prošire saradnju u oblasti daljinskog grejanja na projektima korišćenja solarne energije.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

OD SADA SA GRADONAČELNIKOM NA RAZGOVOR: Evo kako da zakažete susret sa Sinišom Malim

- Grad Beograd trenutno nema nijedno postrojenje za preradu otpadnih voda i sve otpadne vode ispušta u Savu i Dunav, što je nedopustivo za evropsku metropolu koju želimo da stvaramo. Realizacijom projekata JPP za deponiju u Vinči i postrojenja za preradu otpadnih voda Grad Beograd samostalno ispunjava oko 70 odsto nacionalnih ciljeva u okviru poglavlja 27 o zaštiti životne sredine - istakao je Mali.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

On je dodao Beogradske reke će biti čistije, a svako domaćinstvo u gradu će imati priključak na kanalizacionu mrežu.

Ugovorom je predviđeno da se tender za JPP za postrojenje za preradu otpadnih voda u Velikom Selu, koje će biti najveće tog tipa u regionu, raspiše početkom naredne godine, kao i da se kompletna finansijska konstrukcija za izgradnju kanalizacionig sistema, zatvori do kraja sledeće godine. Takođe, u istom roku, kako je predviđeno ugovorom, treba da se nađe privatni partner za pomenuto postrojenje.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Siniša Mali je istakao da će gradske vlasti u narednom periodu realizovati najveće kapitalne projekte poput izgradnje mostova i tunela, i da im je u tu svrhu neophodna savetodavna i finansijska pomoć, ne samo IFC-a, nego i drugih instituacionalnih investitora.

Početkom juna očekuje se poseta visoke delegacije IFC-a Beogradu, koja će čelnicima grada predstaviti dalje mogućnosti za unapređenje energetske efikasnosti i finansiranje kapitalnih infrastrukturnih projekata Grada Beograda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA