Martinović: Formiranje anketnog odbora da se ispitaju okolnosti izbornog procesa

- Mi ćemo tražiti da se to ispita i da svaka poslanička grupa da svog predstavnika u Anketnom odboru, kako bi se utvrdila puna istina o tome ko je pokraden i da li je neko pokraden - rekao je Martinović

Predsednik Poslaničkog kluba SNS Aleksandar Martinović, izjavio je danas da je podneo predlog da se formira Anketni odbor koji bi, kako je rekao, trebalo da ispita sve činjenice i okolnosti u vezi sa izbornim procesom.

SNS predlaže formiranje anketnog odbora O IZBORIMA

- Očekujem da Anketni odbor ispita ko je to omogućio najmanje jednoj izbornoj listi Dveri - DSS da uđe u Narodnu skupštinu iako je bilo očigledno da nisu prezišli cenzus, ko je vršio i na koji način pritisak na Republičku izbornu komisiju (RIK) - rekao je Martinović za Pink.

Pri kraju formiranje poslaničkih klubova, SNS predvodi Martinović, SPS i LDP još bez odluke

Anketni odbor, kako je precizirao, treba da ispita kako je moguće da lider pokrata Dveri Boško Obradović upadne u RIK na, kako je ocenio, "razbojnički i hajdučki način" i da, istakao je, "fizički nasrne na članicu RIK Maju Pejčić i viče sa galerije lopovi, lažovi, pokrali ste nas".

- Koji je faktor koji spojio Boška Obradovića, (lidera Dosta je bilo) Sašu Radulovića, (predsednika DS) Bojana Pajtića i (predsednicu DS S) Sandru Rašković Ivić i pripadnike LGBT populacije u napadima i pritiscima na RIK - upitao je Martinović.

On je dodao da je predsednica DSS juče najavila da će ta stranka tražiti da se formira Anketni odbor kako bi se utvrdilo šta se dogodilo u izbornoj noći.

- Onda sam rekao da nema potrebe da se mnogo trudi i piše predlog za formiranje Anketnog odbora, ja sam to uradio umesto nje u ime SNS, ali ne da utvrdi šta se dešavalo u izbornoj noći - rekao je Martinović.

U izbornoj noći, kako je rekao, niko nije podneo prigovor RIK-u sem SNS koja je, kako je tvrdi, podnela dva prigovora.

- Oni su krenuli u napad na RIK tek kada su shvatili da nisu prešli cenzus, i to u napad koji je bez presedana u parlamentarnom životu - da se upada nasilno u prostorije RIK, na sednicu RIK i da se na najgori način vređa predsednik RIK-a i direktor Republičkog zavoda za statistiku - ocenio je Martinović.

Istakao je da bi svi članove SNS nazvali "divljacima i primitivcima" da su se tako ponašali i da bi sve nevladnine organizacije ustale protiv njih.

- Mi ćemo tražiti da se to ispita i da svaka poslanička grupa da svog predstavnika u Anketnom odboru, kako bi se utvrdila puna istina o tome ko je pokraden i da li je neko pokraden. Na kraju će se ispostaviti, u to sam ubeđen, da je najviše oštećena SNS - zaključio je Martinović.

(Telegraf.rs/Tanjug)