Tadić: Nastavljaju se razgovori sa SPS-om, ne zna se ko će biti premijer (VIDEO)

Lider Demokratske stranke kaže da će sa socijalistima najpre razgovarati o programu nove vlade, a tek potom o kadrovskim rešenjima

Lider Demokratske stranke Boris Tadić rekao je posle sednice Predsedništva te partije da će biti nastavljani razgovori sa Socijalističkom partijom Srbije. On je napomenuo da još nije bilo razgovora o kadrovskim rešenjima, premijeru, niti ministrima.

- Znam da vas zanima ko će biti premijer, ali prvo ćemo razgovarati o programu nove vlade, a onda o personalnim rešenjima - rekao je Tadić nakon tročasovne sednice užeg Predsedništva DS-a.

- Uže Predsedništvo DS odlučilo je da razgovore o formiranju buduće vlade nastavi sa koalicionim partnerima, pre svega sa koalicijom SPS-PUPS-JS. Ti razgovori će se voditi o programu, strateškim ciljevima i načelima na kojima treba da funkcioniše buduća vlada - istakao je Tadić.

Prema njegovim rečima, načela funkcionisanja buduće vlade treba da budu: izgradnja što pravednijeg društva, približavanje vlade građanima i rešavanje problema građana na najefikasniji način, a vlada treba da funcioniše i dalje kao sistem koji se bori protiv korupcije i kriminala.

Tadić je istakao da je neophodno da nova vlada nastavi proces reformi i da njen najvažniji cilj treba da bude datum početka pregovora o članstvu u EU.  Na sastanku je dogovoreno i da odluka o razgovorima sa SPS-PUPS-JS treba da bude potvrđena na višim organima stranke.

Sastanku Predsedništva DS-a su, osim Tadića, prisustvovali i potpredsednik stranke Dragan Šutanovac, zatim predsednik Političkog saveta Dragoljub Mićunović, zamenik predsednika Dragan Đilas i potpredsednik Dušan Petrović.

DAČIĆ: POZITIVNA ODLUKA DS

Lider SPS Ivica Dačić smatra da je odluka Predsedništva Demokratske stranke  o nastavku razgovora sa dosadašnjim koalicionim partnerima "pozitivna i dobra".

- To je pozitivna i dobra odluka Predsedništva DS. Ne treba gubiti vreme, nego treba pristupiti konkretnim pregovorima o formiranju vlade - rekao je Dačić.

Dačić je rekao da DS kao najjača u koaliciji ima pravo na mesto premijera i da od njenog lidera Borisa Tadića očekuje da aktivira proces razgovora o formiranju parlamentarne većine. Lider SPS-a je dodao da ga Tadić još nije obavestio o tome da li će prihvatiti da bude kandidat za premijera.

- Za nas nema dileme. Ništa nije sporno, čekamo, i apelujemo na DS da taj proces ubrza. Nemamo ništa protiv ni ukoliko dođe do dogovora DS i SNS, ali u toj vladi nemamo šta da tražimo. Nećemo se ljutiti ni ukoliko neko napravi koaliciju s nekim drugim - poručio je Dačić.

U pogledu "trojne koalicije" Dačić je rekao "dobro smo razmislili i doneli odluku da u takvoj koaliciji ne želimo da učestvujemo", dodajući da SPS jeste za kohabitaciju, ali da kohabitacija ne znači koaliciju.

(M. S. / Agencije)