LSV: Ustav ne smemo opet da donosimo preko noći

LSV navodi da na vreme treba pokrenuti raspravu o novom Ustavu, svim promenama koje najviši akt mora doneti i rešavanju pitanja koja su predugo "gurana ispod tepiha", jer Srbija ne sme sebi dozvoliti sramotu da još jedan Ustav donosi preko noći

Liga socijaldemokrata Vojvodine ocenila je danas da novi Ustav Srbije mora biti posledica dogovora najvećeg broja političkih aktera, te da mora biti realan i u evropskom duhu.

Kosovo i bez preambule ustavno ostaje deo Srbije

LSV u saopštenju navodi da na vreme treba pokrenuti raspravu o novom Ustavu, svim promenama koje najviši akt mora doneti i rešavanju pitanja koja su predugo "gurana ispod tepiha", jer Srbija, dodaju, ne sme sebi dozvoliti sramotu da još jedan Ustav donosi preko noći.

Sekretar LSV Bojan Kostreš ocenio je u saopštenju je danas, posle skoro deset godina, više nego jasno da je LSV bila u pravu kada je protestovala protiv donošenja aktuelnog Ustava i kada je pozivala na bojkot koji su poslušali građani i građanke Vojvodine.

VUČIĆ POTVRDIO: Menjamo USTAV zbog ulaska u EU

- Budući da je taj Ustav ipak usvojen, i tada i svih ovih godina upozoravali smo na niz njegovih nedostataka počev od obesmišljene autonomije Vojvodine, bez zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, izvornih prihoda i imovine, čiji položaj može menjati svaki novi sastav republičkog parlamenta - naveo je Kostreš.

Kostreš navodi da je LSV ukazivala na odredbe po kojima je domaće pravosuđe iznad međunarodnog i činjenicu da će takav Ustav biti kočnica evropskim integracijama, te na to da je u Vojvodini u službenoj upotrebi šest jezika, a da Ustav spominje samo jedan jezik i jedno pismo.ž

(Telegraf.rs/Tanjug)