EU zabrinuta zbog situacije na severu Kosova

Portparolka visoke predstavnice EU da Brisel prati razvoj situacije na severu Kosova, gde je došlo do sukoba kada je Kfor počeo da uklanja barikade

Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, kaže da je Evropska unija jako zabrinuta zbog tekuće situacije na severu Kosova, gde je došlo do nasilja, i poziva sve strane na uzdržanost i saradnju sa međunarodnim organizacijama.

Kocijančičeva je naglasila da je za EU "sloboda kretanja jedno od temeljnih načela, što je bio i predmet dijaloga Beograd - Priština".

Maja Kocijančič je navela da Brisel prati razvoj situacije i da je, kao i uvek, u takvim prilikama u vezi s partnerima u NATO-u.

- Tačno je da smo jako zabrinuti zbog sadašnje situacije na severu Kosova, gde je došlo do operacije Kfora radi uklanjanja barikada i tad je izbilo nasilje - precizirala je Kocijančičeva.

Zamoljena da kaže da li je i Euleks uključen u tu operaciju zavođenja slobode kretanja, s obzirom na to da se, kako je to rečeno, u jučerašnjoj raspravi u Evropskom parlamentu stekao utisak da su čelnici Euleksa protiv toga da se koristi sila i uklanjaju barikade, odgovorila je da je "to bila operacija Kfora".

- Ja neću ulaziti u konkretan komentar operacija koje vodi NATO - zaključila je portparolka visoke predstavnice EU.

(D.Z./Beta)