Nikolić: Dok sam predsednik, biću uvek protiv sankcija

On je naveo da smatra da su sankcije način da se izvrši uticaj na građane da promene vlast, a da je to mešanje u tuđe unutrašnje poslove, koje valjda niko od nas ne dozvoljava bilo kom drugom

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da će dok je predsednik uvek biti protiv uvođenja sankcija bilo kome i da Evropska unija ne može da računa da će Srbija da se priključi sankcijama kad god se nekom u Briselu prohte.

Nikolić doputovao u posetu Češkoj, sa Zemanom o migrantskoj krizi (FOTO)

– Dok sam ja predsednik uvek ću biti protiv toga da bilo kome i bilo kada uvedemo sankcije – rekao je Nikolić, koji boravi u zvaničnoj poseti Češkoj.

On je naveo da smatra da su sankcije način da se izvrši uticaj na građane da promene vlast, a da je to "mešanje u tuđe unutrašnje poslove, koje valjda niko od nas ne dozvoljava bilo kom drugom".

– EU ne može da računa da će Srbija da se priključi sankcijama kad god se nekom u Briselu prohte – kazao je on.

Prema njegovim rečima, onaj ko uvodi sankcije, trebalo bi da ode u državu u kojoj su sankcije uvedene, pa da vidi kako žive ministri, bogataši, a kako živi običan narod.

Nikolić: Ne može se kopirati ZSO

– Ja sam bio pod sankcijama EU i SAD, jako dugo mi je bilo zabranjeno putovanje i uopšte nisam živeo lošije, ali ljudi oko mene su živeli lošije. Ja sam bio narodni poslanik, imao sam platu i sada kada mogu da putujem gde god hoću, ja putujem samo u zvanične posete, ne idem na odmor u inostranstvo, tako da mi to uopšte nije nedostajalo, ali sam gledao ljude oko sebe koji su stradali zbog sankcija – dodao je on.

Nikolić je kazao i da je nagovestio šta bi mogao da bude problem u odnosu Srbije sa EU, a to je pitanje principa.

On je objasnio da postoje dve simetrične situacije - Kosovo i Krim, da EU priznaje nezavisnost Kosova, a ne priznaje Krimu pravo na samoopredeljenje, da Rusija ne priznaje nezavisnost Kosova, a priznaje Krimu pravo na samoopredeljenje.

– Srbija podržava teritorijalni integritet i Srbije i Ukrajine, što smatram da je jedini ispravan stav. EU je uvela sankcije Rusiji zbog Krima, a ko je uveo državama članicama EU sankcije zbog bombardovanja Srbije? Ili možda mi nismo ravnopravni na ovom svetu, pa u zavisnosti od toga u kojoj državi živite i kom narodu pripadate, imate manje ili više ravnopravnosti –  kaže Nikolić.

(Telegraf.rs/ Tanjug)