Vučić: Najveći patriotizam je platiti porez! (FOTO)

- Niko ne sme da me pozove i pita bilo šta za porez - naglasio je premijer

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da je najveći patriotizam, ali i najveća obaveza plaćanje poreza, te dodao da više nema nikakvog političkog pritiska na rad Poreske uprave.

VUČIĆ ZAGRMEO: Srbija će imati najmanje 10 ubedljivo najmoćnijih letelica na Balkanu

Ko SAKRIJE IMOVINU od države, TEŠKO NJEMU: Počinje ispitivanje ko šta ima

On je na konferenciji o suzbijanju sive ekonomije rekao da je važno da ljude naučimo da uzmu fiskalni račun, jer svaki račun, primetio je, znači "školu više za našu decu, jedan računar više za naše unučiće".

Plaćanje poreza osnovna je obaveza građana, koji moraju da budu pošteni i da se ponekad posvađaju sa komšijom i prijateljem za koje znaju da su biznismeni, a ne izdaju fiskalne račune, rekao je danas premijer Aleksandar Vučić na konferenciji o sivoj ekonomiji.

Za nas je to pitanje, kako je rekao, u ovom trenutku nerešivo, jer uprkos kampanjama i 19.000 obavljenih kontrola, i dalje postoji shvatanje u društvu da to smo nekom učinili uslugu ako nismo uzeli fiskalni račun.

- To što neko ne plati porez, nismo mu učinili uslugu, već uradli nešto i protiv nas i protiv tog čoveka - rekao je Vučić.

U celom društvu, kako je rekao, pristuno je "licemerje", jer se zahteva od velikih preduzeća da plate porez, a kada ona zbog toga moraju da završe u stečaju, onda se izlazi na ulice da se to spreči.

- A kada kažemo da plate porez oni koji imaju radnje, prodaju pljeskavice ili imaju splav, i kažemo da ćemo zatvoriti objekat ako to ne urade, oni kažu da se iživljavamo na malima - ukazao je Vučić.

Kako je konstatovao, država za neke nikada nije u pravu, kao da se, primetio je, plate i penzije isplaćuju novcem koji "pada iz oblaka".

- To je suština problema.

Dodaje da će Srbija završiti godinu bez deficita.

- Kada je to Srbija imala, a da nije bilo u pitanju neka velika privatizacija? Nikad posle Drugog svetskog rata. To je zato što je Vladu vodio Aleksandar Vučić. Lakše vam je da kažete konju jedan, kretenu... Ne mislim bukvalno, nego metaforički. Tako je sa celom ekonomijom. Umesto da svi budu na strani države, nikad niko nije stao uz državu. Žale se, kažu, "uhvatili me za 4.000 dinara". Pa, koliko treba da te uhvate, za četiri miliona?! Kad očisti država sneg, niko ne kaže ništa, iako se u Evropi nigde ne čisti sneg. U Rigi (Letonija) nismo mogli da hodamo tri dana, prestonici zemlje iz EU. Izlomismo ruke i noge. Ovde očistite sve, i komentari idu tipa "iznenadio nas sneg u decembru i januaru". Ovde smo tako naučeni.

On dodaje da će zaposliti veliki broj poreskih inspektora.

- Radiće ljudi u poreskoj administraciji da bismo naplatili ono što pripada građanima. Od toga se isplaćuju penzije, grade se bolnice, škole. Džabe nama sve drugo ako ne razumemo ovo. Ne vidim velike probleme pred srpskom ekonomijom. U 2017. godini će biti dobrih vesti za privredu. Konačni cilj je bolji životni standard.

- Poreska inspekcija radi mnogo težak posao. Kada uđu u nečiju radnju kao da su došli da im vade zub. A došli su da pitaju - da li evidentirate račune fiskalno? Da li prijavljujete radnike? Tako se prave tajkuni, kada pojedinci ne plaćaju porez i otimaju od sirotinje. Plati, pa od države imaš pravo da tražiš šta hoćeš. Kad ne platiš porez, onda nema šta da tražiš.

- Razgovarao sam sa Miloradom Pupovcem, o položaju Srba u Hrvtskoj, o tome kako možemo da im pomognemo. Trudimo se da pošaljemo dobre poruke, da brinemo o tome kako će Hrvati da se odnose prema Srbima u Hrvatskoj. Zahvalan je zbog toga. Nemamo ništa protiv da Srbi u Hrvatskoj imaju ista prava u Hrvatskoj kao što imaju Hrvati u Srbiji, kojih je četiri ili čak osam puta manje nego Srba u Hrvatskoj

Na red su došli i ruski "migovi", odnosno, pitanje - koliko Srbiju koštaju avioni.

- Što su zainteresovani za "kante" Amerikanci? Dobili smo na poklon "kante" i šta vas briga. Ništa nismo platili još. Te kante smo dobili za džabe. To mi hoćemo da dorađujemo i da stavimo najbolje rakete. Ne možemo da se merimo sa američkim. Te naše od 50, 100 ili 200 miliona mogu nama da posluže. Sami možete da zaključite kome smetaju "migovi". Onima koji nikada ništa nisu napravili za Srbiju. Na jednom sajtu sam čitao da sam nabavio "kante", da su me Rusi "prevelslali"...

Hrvatska je odblokirala poglavlje 26.

- Stekli su se uslovi, kažu iz Zagreba? Pa, šta sam ja to toliko uradio u prethodnih sedam dana? Baš smo napredovali za 7 dana. Hvala im puno, veoma sam zahvalan, vrlo dobar potez. Doprineće izgradnji boljih odnosa. Svim katolicima u nađoj zemlji želim da čestitam Badnje veče i Božić.

Jedno od pitanja novinara bilo je i da premijer prokomentariše njegovu nedavnu izjavu da se više nikada neće ponoviti 1995. i 1999. godina, kada je stradalo i proterano mnogo Srba iz Hrvatske i sa Kosova i Metohije.

- Više nikada nećemo da dozvolimo da nam ubija 3.000 u jednom trenutku i da nam proteruje 250.000. Ili da nam ubija 1.500 a proteruje 35.000. Spreman sam da razgovaram sa premijerom hrvatske Plenkovićem, neću nikome da dozvolim, ni Hrvatima, ni Amerikancima - da unižavaju Srbiju. Pa, ni Rusima - zaključio je Vučić.

(Telegraf.rs / Tanjug)