Dačić na Kubi: Uspešnih 13 sastanaka s karipskim zemljama, glavna tema Kosovo i Metohija

Za nas je ovo od vitalnog značaja zato što nas na jesen najverovatnije čeka ponovo borba za odbranu našeg teritorijalnog integriteta

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić boravi na Kubi gde je kao posmatrač prisustvovao zasedanju Asocijacije država Kariba, imao 13 bilateralnih sastanaka s ministrima raznih zemalja, a glavna tema je bilo Kosovo i teritorijalni integritet Srbije.

Dačič o poseti albanskog predsednika Bujanovcu: Poseta Nišanija nije sporna, ali jesu poruke

- Svi ovi sastanci su bili veoma uspešni, odnosno sa svim ovim zemljama smo razgovarali otvoreno i od većine njih smo dobili podršku za naše stavove kad je reč o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije - rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, uspešan je bio i sastanak Asocijacije karipskih država kome je juče prisustvovao kao posmatrač.

- Za nas je ovaj sastanak veoma bitan jer su se na jednom mestu okupili ministri spoljnih poslova 22 zemlje članice Asocijacije što je za nas od velikog značaja, pre svega imajući u vidu potrebu naše zemlje da brani svoje državne i nacionalne interese kad je naš teritorijalni integritet u pitanju, odnosno kad je u pitanju Kosovo - rekao je Dačić.

Kako je naveo, to je bila glavna tema njegovih bilateralnih sastanaka kojih je, kaže, imao ukupno 13 sa raznim zemljama - od Argentine i Čilea pa do Meksika, Gvatemale, Kolumbije, Salvadora, Jamajke i Bahama.

Danas će, kako je najavio, imati radni doručak sa kubanskim ministrom spoljnih poslova, domaćinom i predsedavajućim Asocijacije karipskih država.

- Za nas je ovo od vitalnog značaja zato što nas na jesen najverovatnije čeka ponovo borba za odbranu našeg teritorijalnog integriteta imajući u vidu da je Kosovo najavilo da će ponovo aktivirati svoj zahtev za članstvo u UNESCO-u - istakao je šef srpske diplomatije.

Srbija je, podsetio je on, pre dve godine pobedila u toj borbi, a sada se na vreme priprema za razgovore sa zemljama koje su na prošlom zasedanju UNESCO-a imale različite stavove.

Pri tom, objasnio je, postoji jedan broj zemalja koji je priznao Kosovo, a koji nije glasao za Kosovo, dok takođe postoji jedan broj zemalja koji nije priznao Kosovo, ali je bio uzdržan prilikom glasanja.

- Sve je to za nas veoma bitno, važno je da svi oni vide da mi imamo interes za tu temu i da onemogućimo lobistima Kosova da na svoj način, prisustvom i lobiranjem, utiču na te zemlje da promene svoj stav kad je u pitanju Kosovo i Metohija - zaključio je Dačić.

(Telegraf.rs/Tanjug)