NOVI ULTIMATUM ALBANACA: Traže da Srbi prihvatite kosovske simbole

Kosovska vlada uslovila je početak izrade Statuta Zajednice srpskih opština usvajanjem kosovskih opštinskih simbola

Nova prepreka na putu realizacije Briselskog sporazuma. Kosovska vlada uslovila je početak izrade Statuta Zajednice srpskih opština, odnosno kako je Priština naziva - Asocijacije srpskih opština - usvajanjem kosovskih opštinskih simbola. Predstavnici privremenih vlasti pronašli su tako novi način da odlože primenu dogovorenog i ispunjenje svojih obaveze koje proističu iz dogovora sa predstanicima Beograda.

SREBRNA SABLJA NAD KOSOVOM: Iznenadna vežba KFOR-a posle pretnje Haradinaja Srbima (FOTO)

METAK U POTILJAK: 19 svedoka je zverski ubijeno zbog Haradinaja

Čelnici četiri opštine na severu Kosova i Metohije završavaju četvorogodišnji mandat, odbijajući da usvoje grb i simbole opština. Opštine Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok nastavljaju da funkcionišu bez opštinskih pečata, a službene dopise potvrđuju potpisima predsednika lokalnih samouprava.

U Prištini tvrde da je to u suprotnosti sa Ustavom i Zakonom o lokalnoj samoupravi koji propisuju način funkcionisanja opština. Kako bi se ispunile ove obaveze, Vlada Kosova je uslovila početak izrade Statuta Zajednice srpskih opština usvajanjem opštinskih simbola.

U opštinama sa srpskom većinom, u ovom zahtevu Prištine vide još samo jedan novi način da se predstavnici kosovskih Albanaca odlože primenu dogovorenog i ispunjenje svojih obaveze koje proističu iz Briselskog sporazuma.

Čak je i portparolka ambasade SAD u Prištini, J. Mišel Šon, rekla da "veruje da je došlo vreme za sve zainteresovane strane da ostave po strani lične i političke prigovore i započnu sa radom na izradi Statuta u najkraćem mogućem roku".

(Telegraf.rs/Lajmi/Koha)