Ko je Ivan Mrkić, kandidat za šefa srpske diplomatije

Diplomirani pravnik je u diplomatskoj službi od 1978. godine, poznat u javnosti kao "čuvar trezora Slobodana Miloševića na Kipru". Doskorašnji ambasador u Japanu govori francuski i engleski jezik, oženjen je i ima dva sina

Ivan Mrkić, doskorašnji ambasador Srbije u Japanu, a od maja ove godine i najbliži saradnik Vuka Jeremića u Ministarstvu spoljnih poslova, predložen je za šefa diplomatije.

Mrkić je rođen u Beogradu 1953. godine, gde je i završio Pravni fakultet 1977. godine. Već sledeće godine uspeo je da se zaposli u Saveznom sekretarijatu za insostrane poslove, da bi 1979. godine završio specijalizaciju Ujedinjenih nacija o međunarodnoj bezbednosti i razoružanju.

Po povratku sa specijalizacije, radio je kao referent u Upravi za međunarodne organizacije Saveznog sekretarijata za inostrane poslova do 1982. godine, kada postaje ataše za političke poslove u Misiji Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije pri Ujedinjenim nacijama, gde je radio do 1986. godine.

Nakon ovog perioda radio je na različitim pozicijama, kao savetnik, zatim pomoćnik načelnika Uprave u Sektoru za multilateralne aktivnosti, učesnik zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, član delegacija na zasedanjima međunarodnih konferencija posvećenih međunarodnoj bezbednosti, razoružanju, aktivnostima Pokreta nesvrstanih zemalja, miroljubivom korišćenju nuklearne energije, zabrani hemijskog oružja itd.

Do promene dolazi 1990. godine, kada postaje ministar-savetnik u Misiji SFRJ pri Evropskoj zajednici u Briselu, gde je ostao do 1992. godine. Već 1993. postaje šef kabineta Dobrice Ćosića, prvog predsednika Savezne Republike Jugoslavije, a onda dobija čuvenu poziciju otpravnika poslova, a zatim i ambasadorsko mesto u Ambasadi Savezne Republike Jugoslavije u Nikoziji, Republika Kipar, gde je ostao do 1999. godine.

Po završetku mandata na Kipru, Mrkić dobija mesto pomoćnika saveznog ministra za inostrane poslove, na kojem je bio do 2001. godine, da bi do 2004. bio ambasador u Saveznom ministarstvu za inostrane poslove, a zatim u Ministarstvu inostranih poslova Srbije i Crne Gore. Nakon toga, Mrkić je dve godine bio određen u grupu ambasadora za specijalne i ad hok poslove u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije i Crne Gore, da bi 2006. godine opet dobio ambasadorsko mesto, ovog puta u Japanu, gde je ostao do 2011. godine. Po povratku u Srbiju, radio je kao državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Od jezika Mrkić govori engleski i francuski, a oženjen je Ivonom, sa kojom ima dva sina Mirka i Marka.

Ivan Mrkić ostao je upamćen jer je svojevremeno u medijskim napisima nazivan "čuvarem trezora porodice Slobodana Miloševića na Kipru". Naime, smatralo se da je Milošević novac na Kipar prenosio mahom diplomatskom poštom, a Mrkić je, kako su tvrdili mediji, sačekivao "finansijske pošiljke" u toj zemlji, zbog čega je i dobio nadimak Čuvar Slobinog trezora. Sam Mrkić nikada nije demantovao te navode.

PREDSTAVLJAMO OSTALE KANDIDATE SNS ZA VRH VLASTI

Bratislav Petković (1948) je reditelj, dramski pisac, kolekcionar starina, bibliofil, osnivač i vlasnik kolekcije "Muzeja automobila", ali i kamerne scene "Moderna garaža".

Potomak je stare beogradske porodice, poznate između ostalog, po poslastičarnici, sada verovatno najstarijoj u Beogradu, koja je generacijama njihovo vlasništvo.

Petković je diplomirao pozorišnu režiju u Beogradu, i autor je više poznatih dramskih ostvarenja, među kojima su pojedina ekranizovana.

Alisa Marić (1970) najbolja je srpska šahistkinja i doktor ekonomskih nauka.

Šhovsku karijeru započela je kao vunderkind, prvu turnirsku pobedu zabeležila je u devetoj godini. Bila je najmlađi šahovski majstor uopšte. Bila je treća na svetu u seniorskoj konkurenciji 1990. i 1991. godine. U Nju Delhiju 2000. godine je ponovo zauzela poziciju broj tri na svetu.

Rođena je u Njujorku, SAD, gde je njen otac tada radio kao službenik pri UN. Završila je beogradsku Matematičku gimnaziju, a diplomirala na Ekonomskom fakultetu, gde je završila i doktorske studije.

Radi kao predavač na Fakultetu za kulturu i medije Megatrend univerziteta, predaje Marketing.

Zorana Milanović (1966) je diplomirala i doktorirala na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, a vanredni je profesor Megatrend Univerziteta.

U SNS je član Predsedništva i predsednica Saveta za energetiku i rudarstvo. Ranije je u G17 Plus bila predsednica resornog odbora za energetiku i potpredsednica Gradskog odbora te stranke u Beogradu.

Bila je savetnik za energetiku potpredsednika, a potom i predsednika Vlade Srbije, kao i član Upravnog i Nadzornog odbora EPS. U Vladi Republike Srpske bila je savetnik za energetiku premijera Milorada Dodika.

Goran Knežević (1957), kandidat za ministra poljoprivrede, od jula ove godine je u trećem mandatu na mestu predsednika opštine, odnosno gradonačelnika Zrenjanina.

Za predsednika te opštine je 2004. prvi put izabran na listi Demokratske strake, a od 13. juna 2008. bio je gradonačelnik, jer je Zrenjanin u međuvremenu dobio status grada. Tu funkciju prestao je da obavlja 23. aprila 2009. godine.

Sa još desetak osoba uhapšen je 1. oktobra 2008. u policijskoj akciji protiv članova kako je navedeno "građevinske mafije". Tužilaštvo je 1. aprila 2009. podiglo optužnicu koja ga tereti za zloupotrebu službenog položaja. U pritvoru je bio 13 meseci, a 4. novembra 2009. je pušten da se brani sa slobode.

U toku je suđenje pred Specijalnim sudom u Beogradu zbog, kako je u optuznici navedeno, malverzacija sa građevinskim zemljištem.

U mladosti je igrao košarku, a bio je predsednik Košarkaškog saveza Srbije i Crne Gore. Diplomirao je na beogradskom Ekonomskom fakultetu.

Nikola Selaković (1983), rođen u Užicu, školovao se u Beogradu, gde je završio Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, na kojem sada radi kao asistent, na predmetu Uporedna pravna tradicija.

Član je Srpske napredne stranke od 2008. Član je Izvršnog odbora SNS i predsednik Saveta za pravna pitanja.

Milan Bačević (1953), po pisanju medija je treći čovek SNS, doskorašnji predsednik Izvršnog odbora stranke, a sada savetnik predsednika Srbije.

Rođen je u Komoranu. Završio je Prirodno-matematički fakultet. Magistrirao i doktorirao u Skoplju, a po obrazovanju je prostorni planer. Bio je poslanik SRS u dva mandata, zamenik ministra za nauku i tehnologiju do 2000.

Profesor je Odseka za geografiju Prirodno matematičkog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Bačević je takođe potpredsednik Srpskog geografskog društva i rukovodilac Naučnog odseka Srpskog geografskog društva.

(Biljana Tasić)