Pacoli pravi pakt sa Haradinajem: Šta to znači za Srbe?

Prema informacijama prištinskih medija, za saradnju sa budućim mandatarom Ramušom Haradinajem, Pacoli će u novoj vladi dobiti rukovođenje ministarstvima spoljnih poslova i ekonomskog razvoja

Saradnja stranke Alijansa za novo Kosovo Bedžeta Pacolija i velike, tzv. ratne koalicije PAN, čiji je kandidat za kosovskog premijera Ramuš Haradinaj, biće ozvaničena sutra, kada će se na dnevnom redu konstitutivne sednice kosovske skupštine naći glasanje za predsednika parlamenta, prenose prištinskih mediji.

Srpska lista predala listu kandidata za lokalne izbore

Dauta Haradinaja čeka hapšenje, Ramuš i Tači svedoci

Navodi se da je kandidat za tu funkciju predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji, koji je i u prošlom mandatu bio na čelu kosovskog parlamenta.

Izborom predsednika skupštine i nekoliko potpredsednika, biće konstituisan novi saziv parlamenta, nakon čega sledi formiranje nove kosovske vlade.

Navodi se da će Pacoli i njegova Alijansa za novo Kosovo doneti koaliciji "PAN" glasove za neophodnu većinu u skupštini, koja će, iako prosta, biti dovoljna za formiranje buduće vlade.

Prema informacijama prištinskih medija, za saradnju sa budućim mandatarom Ramušom Haradinajem, Pacoli će u novoj vladi dobiti rukovođenje ministarstvima spoljnih poslova i ekonomskog razvoja.

Najveća stranka u koaliciji "PAN", Demokratska partija Kosova, osim mesta predsednika skupštine, dobiće mesto potpredsednika vlade, i ministarstva finansija, unutrašnjih poslova, bezbednosnih snaga, pravde i evropskih integracija.

Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova prema koalicionom sporazumu imaće mesto premijera, dok se za ministarstva za infrastrukturu, zdravlja i prosvete još vode razgovori među partnerima u koaliciji.

Navodi se da približavanje Pacolija koaliciji "PAN" ne bi trebalo da ugrozi zahteve Srpske liste u novoj kosovskoj vladi.

Podseća se da je Srpska lista zatražila mesto potpredsednika vlade, zatim upravljanje ministarstvima za lokalnu samoupravu, za povratak i zajednice i za poljoprivredu.

Nastavak konstitutivne sednice kosovske skupštine zakazan je za sutra u deset časova.

(Telegraf.rs/Tanjug)