ŠTA ČEKA VUČIĆA U SARAJEVU: Srbija ima 4 zahteva u vezi granice sa BiH, o dva Izetbegović odbija da razgovara

Granica između Srbije i BiH je 97 odsto utvrđena, a preostala tri odsto odnose se na četiri mesta

Posle šest godina, jedan predsednik Srbije dolazi u zvaničnu posetu Bosni i Hercegovini. Aleksandar Vučić će u četvrtak započeti dvodnevnu posetu Sarajevu. To će biti prilika da sa članovima Predsedništva BiH razgovara o otvorenim pitanjima. Na stolu će se naći i pitanje granice između dve države, na kojoj su četiri tačke sporne, međutim bošnjački član Predsedništva Bakir Izetbegović odbacuje svaki razgovor o dve tačke graničnog spora.

Detaljan plan posete predsednika Vučića Bosni i Hercegovini

STRAHOVITO UPOZORENJE IZ BRISELA: Ako Balkan ne uđe u EU, konflikti su NEIZBEŽNI, a granice postaju PITANJE PREŽIVLJAVANJA

U procesu evrointegracija neophodno je da svaka zemlja-kandidat ima jasno definisane svoje državne granice. Stabilne i jasno definisane granice su preduslov za mir i stabilnost Balkana.

Granica između Srbije i BiH je 97 odsto utvrđena, a preostala tri odsto odnose se na četiri mesta:

1. kod hidroelektrane "Zvornik";

2. kod hidroelektrane Bajina Bašta" na Drini (ovi objekti pripadaju Repblici Srbiji, ali ih preseca državna granica koja vodi koritom Drine);

2. selo Štrpci u opštini Rudo (železnička pruga Beograd-Bar na dužini od 12 km prolazi kroz teritoriju BiH);

4. sela Međurečje i Sastavci, između opština Priboj u Srbiji i Rudo u BiH (teritorija površine oko 400 ha koja pripada BiH, ali je sa svih strana okružena teritorijom Srbije).

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušaće sa zvaničnicima BiH u naredna dva dana da dogovore nastavak razgovora oko rešavanja problema granice dve države. O tome je govorio i srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić.

- Mislim da ćemo konačno otvoriti tu priču da vidimo gde BiH i Srbija imaju interes za razmenu teritorija kako bi se ispravile neke nelogičnosti oko granice - rekao je Ivanić.

Međutim, sa druge strane bošnjački član kolektivnog šefa susedne države, iako je za dijalog, o dve tačke ne želi da razgovara.

- Četiri zahteva ima Srbija, ali dva nisu ni za diskusiju. Jedan od njih je da se prelazi na ovu stranu Drine i da se deo bh. teritorija kod dve hidroelektrane preda Srbiji. To je nemoguće. Imamo i pitanje prolaza pruge koja ide prema Baru i neke nejasne pozicije na Limu kod Rudog, o tome se može razgovarati, ali uz kompenzaciju. Videćemo šta traže, šta nude, pa da se eventualno na dva od četiri zahteva pokuša iznaći neko rešenje - izjavio je Bakir Izetbegović.

Ipak, ono što može predstaviti nadu u rešenje spornih pitanje jeste Izetbegovićeva izjava, da Vučića vidi kao političara koji će pomoći da se stvari na Balkanu popravljaju.

U tom smislu, značajna je i poruka koju je predsednik Srbije uputio uoči današnjeg puta u Sarajevo.

- Važno je i dobro, i za Srbiju i za BiH, da se češće viđamo. Ljudi pitaju kakvi su konkretni rezultati tih viđanja. Moj odgovor je uvek: Da nikad ništa ne postignemo - veoma je važno da razgovaramo. I za naše države, i za naše narode. Važno je da te odnose pravimo što je moguće boljim. I uvek se potrudimo da napravimo nešto konkretno - rekao je Vučić.

Zato u narednom periodu treba očekivati i nastavak rada posebne mešovite komisije, koja se bavi utvrđivanjem granice dve zemlje. Naime, ona se do sada sastajala 15 puta, ali od 2010. do danas nije održana nijedna sednica.

(Telegraf.rs)