NOVA RUSKA STRATEGIJA za Balkan do kraja godine: SRBIJA JE KLJUČNA ZEMLJA i ima dvostruku ulogu

Srbija je ključna ne samo zbog dugodišnjih političkih i kulturnih veza, kao i velikog nivoa ruskih investicija, već zato što Rusija zavisi od Srbije, kao njenog lansiranog polja unutar Balkana

Rusija za sada nema jedinstvenu strategiju za Balkan, ali će je verujem imati do kraja godine, a u toku iduće ćemo videti kako ona izgleda, kaže za Radio Slobodna Evropa, koordinator Centra za evropsku bezbjednost u Institutu za međunarodne odnose Mark Galeoti.

Sofija i Atina prave OSOVINU i zovu Beograd i Bukurešt: Da li će 1. januara svanuti nova zora na Balkanu

STRAHOVITO UPOZORENJE IZ BRISELA: Ako Balkan ne uđe u EU, konflikti su NEIZBEŽNI, a granice postaju PITANJE PREŽIVLJAVANJA

Ovaj britanski analitičar je za Evropski savet za međunarodne odnose uradio istraživanje "Kontrolisnai haos: kako Rusija upravlja svojim političkim ratom u Evropi".

U izveštaju je navedeno da se Moskva koristi "aktivnim merama" koje podrazumevaju sve što može pomoći ciljevima Kremlja, a da su ideologija i ciljevi izvršilaca nebitni, samo ukoliko su u korist agende Kremlja, a to je neutralisanje Evrope i proširivanje svoje zone uticaja.

Kako kaže Galeoti, Balkan je među najslabijim tačkama, a Srbija najvažnija karika, jer služi kao lansirno polje Moskve za Balkan.

Uveren je da će i dalje pokušavati da utiču na zbivanja u Crnoj Gori samo suptilnijim metodama, te nastaviti pritisak na BiH i Makedoniju:

- Oni će promeniti pristup, a ne odustati. Apsolutno je jasno da je to bio ruski pokušaj puča i bio je to poslednji trzaj. Rusi zapravo imaju osećaj da NATO pruža snažno savezništvo. Jednom kada si u NATO-u, ti si zaštićen od određenog oblika ruskog pritiska, onog koji uključuje pucanje.

Galeoti je rekao da su tu sada sve vrste drugih opcija, stvari koje smo imali prilike da vidimo u zemljama kao što je Bugarska, gde zapravo i dalje postoji određena politička i ekonomska penteracija Moskve.

- Tako da bi na neki način mogli pokušati da iskoriste Crnu Goru kao neku vrstu “trojanskog konja” unutar NATO-a, ako budu mogli. Videćemo kako će se to razvijati. Rusi sasvim sigurno neće odustati od Crne Gore , ali će biti malo suptilniji u načinu na koji budu delovali - smatra ovaj analitičar.

Galeoti očekuje i jačanje uticaja na Srbiju i Makedoniju.

- Previše dugo Evropa i NATO su zapostavljali region Balkana. I mislim da dobijamo naznake da Rusija pojačano gleda na ovo, kao na novu borbu da proširi svoj autoritet i takođe stvori probleme Evropi. Ispostavilo se da je moćni sekretar Saveta za bezbjednost u Moskvi, Nikolaj Patrušev, suštinski zadužen za Balkan. Interesantano je da je nakon pokušaja puča u Crnoj Gori, Patrušev bio taj koji je brzo doletio u Srbiju u pokušaju da ispegla situaciju i da izvede ruske agente odatle.

Britanac kaže da prema njegovim informacijama iz Moskve u ovom trenutku ne postoji nikakva jasna strategija za Balkan, ali se na njoj radi.

- I ja pretpostavljam da će do kraja godine imati neki širi program i da ćemo onda početi da gledamo mnogo koordinisanije delovanje. U ovom trenutku vidimo mnogo individualnih aktivnosti, ali bez jasne koordinacije. Moguće je da ćemo jasniju koordinaciju i strategiju videti sledeće godine.

To je, prema njegovom mišljenju, alarmirajuće i nada se da će EU i NATO početi da deluju na način da će ovim zemljama pomoći da se zaštite.

- Jer to je ključno, pomoći ovim zemljama da ne dozvole da padnu pod uticaj drugih zemlja, ko god da je u pitanju.

Galeoti kaže da je Srbija ključna zemlja na Balkanu ne samo zbog dugodišnjih političkih i kulturnih veza, kao i velikog nivoa ruskih investicija, već zato što Rusija zavisi od Srbije, kao njenog lansiranog polja unutar Balkana.

- A Srbija ima i dvostruku ulogu, sa jedne strane je srećna da prihvati ruske borbene avione i slično, ali sa druge strane ima i svoju dugodišnju ambiciju da bude deo EU. Tako da je bi sa ruske tačke gledišta, ako ne mogu da operišu sa relativnom nekažnjivošću u Srbiji, bilo mnogo teže da deluju bilo gde drugo na Balkanu. Zbog toga mislim da je ključno pitanje, hoće li Srbija omogućiti Rusiji da je koristi do određene mere.

(Telegraf.rs/RSE)