RADNI VIKEND PREDSEDNIKA I PREMIJERKE: Ana Brnabić danas u Koceljevi na "Festivalu zimnice", Vučić sutra u Jajincima

Na tezgama u Koceljevi pored zimnice, mogli su da se nađu proizvodi od mesa, preko slatskiša do domaće radinosti

U Koceljevi je danas otvorena 9. privredno-turistička manifestacija “Festival zimnice” koja je okupila preko 220 izlagača.

Očekivani Tačijev potez: Traži od Amerike da se uključi u pregovore Beograda i Prištine

Manifestaciju, koju poseti oko 15.000 ljudi iz cele Srbije otvorila je premijerka Ana Brnabić koja je poručila da će država nastaviti da pomaže poljoprivrednike i slične festivale.

Na tezgama u Koceljevi pored zimnice, mogli su da se nađu proizvodi od mesa, preko slatskiša do domaće radinosti, a poznavaoci kažu da se za dva dana, koliko traje festival, proda između 700 i 2.000 zimnica.

Kraj je, kažu, poznat po toj proizvodnji budući da je nekada postojala fabrika Voćar u kojoj se industrijski proizvodila zimnica.

Premijerka je tokom posete Koceljevi obišla izlagače, razgovarala sa njima, a proizvođači su želeli da joj poklone teglice ajvara i druge proizvode koje, kako veruju, premijerka nema vremena da pripremi zbog obaveza.

- Ovo je deveta manifestacija. Sledeća je jubilarna, pa će vam doći cela vlada - prokomentarisala je u razgovoru sa jednim izlagačem Brnabić.

U zvaničnom obraćanju rekla je da je ta lokalna samouporava veoma odgovorna s ozbirom da ima 88 zaposlenih, a da je optimalno 126. Rekla je da tako opština štedi i može da podrži manifestacije i dovodi investitore.

- Podržaćemo Koceljevu, podržaćemo celu Mačvu. Mislim da je u poslednje vreme otvoreno 1.050 radnih mesta, jedna od većih fabrika je Rauh, ai ne treba da se oslanjamo samo na strane investitore i to je ono što Koceljeva dobro radi, oslanjate se na vaše preduzetnike, poljoprivrednike - rekla je ona.

Izrazila je zadovoljstvo što se puno njih javilo za subvencije za nabavku traktora, kao i za podršku mladim poljoprivrednicima, koja je ove godine višestruko veća.

- Pored toga što treba da se ponosite na Koceljevu i Maču, budite ponosni i na Srbiju. Sinoć sam doputovala iz Milana. Ne postoji zemlja u EU koja nije rekla - svaka cast kakvo ste gostoprimstvo pokazali prema migrantima - rekla je ona.

BRNABIĆ: Ne vidim da nema slobode medija

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da nije videla da se novinari plaše da kažu "bilo šta" o njoj lično, Vladi Srbije ili predsedniku Srbije, pozivajući se i na pres klipinge koje redovno dobija.

- Znate kako ja znam da je četvrtak? Tako što kad ustanem ujutru stiže mi kliping i taj kliping izgleda ovako: negativan kliping, negativan kliping, negativan kliping… Ja onda znam da je četvrtak i da su izašli nedeljnici - rekla je Brnabić na pitanja novinara o slobodi medija i akciji pojedinih medija i nevladinih organizacija "Stop medijskom mraku" .

VUČIĆ SUTRA U JAJINCIMA NA KOMEMORACIJI:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će, u 11 sati, na stratištu u Jajincima predvoditi državnu komemorativnu svečanost posvećenu očuvanju dostojanstvenog sećanja na više desetina hiljada stradalih u Drugom svetskom ratu.

Nakon ceremonije polaganja venaca u Spomen-parku "Jajinci", koja će se odvijati uz najviše državne i vojne počasti, sledi obraćanje predsednika Vučića, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Državnoj ceremoniji, kako je najavljeno iz vlade, prisustvovaće premijerka Ana Brnabić, predsednik Narodne skupštine Maja Gojković, ministri u vladi, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, predstavnici Grada Beograda i opštine Voždovac.

Skupu će prisustvovati diplomatski i vojno-diplomatski predstavnici više od 20 država, predstavnici Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Saveza jevrejskih opština, Udruženja logoraša, SUBNOR-a Srbije i veliki broj ratnih veterana.

Na komemoraciji će biti i nekadašnji zatočenici logora smrti u okupiranoj Evropi tokom Drugog svetskog rata, potomci stradalih, predstavnici brojnih ustanova kulture, nauke, obrazovanja i umetnosti, učenici beogradske osnovne škole iz Jajinaca, kao i veliki broj građana Beograda i čitavog niza gradova i mesta u Srbiji.

(Telegraf.rs/Tanjug)