Svaka promena formata dijaloga sa Prištinom zahteva odgovor i pristanak Beograda

Haradinaj je inače poručio da Priština ne može da nastavi sa dijalogom ako Amerika nije za stolom

Posredovanje Amerike u dijalogu između Beograda i Prištine, koje najavljuje prištinska strana, ne mora da bude loše po Srbiju, te SAD može da izvrši dodatni pritisak da se ispune sve obaveze iz Briselskog dogovora, a posebno onaj koji se tiče formiranja Zajednice srpskih opština, poručuju sagovornici Telegrafa.

Izrevoltirani izjavom Ane Brnabić o objektivnom izveštavanju - novinari pozivaju premijerku Srbije na dijalog

Beograd je spreman da razgovara o trajnom rešenju: Dačić o Vučićevom pozivu za unutrašnji dijalog o Kosovu

Da se dalje neće pregovarati sve dok se i SAD ne nađe za stolom u Briselu, sve glasnije se čuje iz Prištine, a kosovski premijer Ramuš Haradinaj najavio je nedavno da se trenutno radi na izradi nove platfore za pregovore, a koja će se direktno oslanjati na pomoć Amerike.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na taj zahtev Prištine odgovorio je da svaka promena formata dijaloga zahteva odgovor i pristanak Beograda, a sagovornici Telegrafa, u toj eventualnoj promeni, ne vide, bar za sada, ništa loše.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov podseća za Telegraf da je upravo Amerika uspela da spreči stvaranje oružanih snaga Kosova, te da učešće SAD u dijalogu dve strane može da utiče na njegovo skorije okončavanje i potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma.

- Ulazi se u završnicu dijaloga i očigledno da su predstavnicima Beograda i Prištine dati rokovi u kojima se ovaj proces mora završiti i to potpisivanjem pravno obavezujućeg dokumenta. Međutim, očito se kasni i to značajno sa sprovođenjem Briselskog dogovora. a posebno u delu koji se tiče osnivanja Zajednice srpskih opština - istakao je Popov i ukazao da će morati da se, ako je namera da se taj document potpiše do kraja sledeće godine, izvrši pritisak da sve što je potpisano Briselskim sporazumom, u kratkom roku bude i ispunjeno.

Brisel, ocenjuje Popov, pokazao je da nije toliko efikasan u pritisku na Prištinu da implementira sve što je do sada dogovoreno Briselskim sporazumom, a pokazao se da je "Amerika itekako uticajna na Kosovu".

- Kosovo gleda na Ameriku kao na zaštitnika... Amerika zna isto tako i da se okrene na drugu stranu i da pokaže da neće baš blagonaklono da gleda na odugovlačenje u realizaciji onoga što je dogovoreno u Briselu. Uloga Amerike može se posmatrati tako u pozitivnom kontekstu, jer može da izvrši jedan pozitivan pritisak na Prištinu da ispuni svoj deo obaveza - podvukao je Popov.

Politički analitičar Dušan Janjić ne očekuje da će dijalog biti nastavljen sve do sledeće jeseni, a na pitanje da li je to dovoljno vremena Prištini da lobira za uključivanje SAD za pregovarački sto i da li bi to bilo loše po Srbiju, odgovara:

- Uključivanje Amerike za nas direktno nije opasno. Više je opasno kako ste spremljeni ili niste. Do 2015. Vučić i Dačić su uspeli da naprave proboj sa okvirnim sporazumom. Od 2015. godine na terenu se vodi jedna politika blokade primene sporazuma. To naravno radi Priština - istakao je Janjić.

Haradinaj je inače poručio da Priština ne može da nastavi sa dijalogom ako Amerika nije za stolom. O ulozi Amerike u dijalogu nedavno je govorio i predsednik Kosova Hašim Tači koji je rekao da je od potpredsednika SAD Majka Pensa dobio uveravanje da će se to zaista i desiti.

(B. Gigović)