Živković protiv Šutanovca, Šutanovac protiv Đilasa, Tadić protiv Živkovića: Svi protiv svih

Iako su u svetlu predstojećih beogradskih izbora najavljivali ujedinjenje oko jedinstvene liste, svojim najnovijim izjavama pokazuju da su daleko od bilo kakvog dogovora, već da su na snazi stare podele i sukobi

U gotovo samo 24 sata isplivali su stari sukobi među nekadašnjim liderima Demokratske stranke. Iako su u svetlu predstojećih beogradskih izbora najavljivali ujedinjenje oko jedinstvene liste, svojim najnovijim izjavama pokazuju da su daleko od bilo kakvog dogovora, već da su na snazi stare podele i sukobi.

Živković: Sramota je Demokratske stranke što Ðinđić ranije nije dobio spomenik

PODELA PODELJENE OPOZICIJE: Šta se krije iza novog sukoba?

Prvo su sukobili lideri stranaka proizašli iz Demokratske stranke, odnosno predsednik SDS Boris Tadić i predsednik Nove strank Zoran Živković i to oko spomenika pokojnom premijeru Zoranu Đinđiću.

Tadić je žestoko reagovao zbog njihovih zamerki da tokom njegovog osmogodišnjeg predsedničkog mandata i isto toliko godina provedenih na čelu DS nije uradio gotovo ništa na odavanju počasti Đinđiću i da se protivio podizanju spomen-obeležja.

- Ne samo da laže da sam ja blokirao podizanje spomenika Đinđiću nego je Živković zaista predložio ovaj zastrašujući escajg - poručio je Tadić i podsetio na Đinđićevu bistu koju je akademski vajar iz Čikaga Boban Ilić uradio od viljušaka i kašika i svojevremeno ponudio kao poklon Beogradu.

Podsećamo, Živković je optužio upravo Tadića da tokom svoje osmogodišnje vladavine nije učinio ništa da se podigne spomenik stradalom Đinđiću.

Međutim, Živković nije izostavio ni Šutanovca. Tačnije, kandidatkinja Nove stranke za gradonačelnicu Beograda Vesna Rakić Vodinelić izjavila je da u toj stranci nema entuzijazma prema ideji da sadašnji predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac predvodi eventualnu zajedničku listu na beogradskim izborima.

- Nova stranka i DS vode razgovore koji još nisu postali politički dogovor, a u Novoj nema entuzijazma prema ideji da predsednik DS predvodi eventualnu zajedničku listu. Uostalom, on ni sam nije doneo odluku o svojoj kandidaturi - rekla je Rakić Vodinelić za "Danas".

Svoj stav o beogradskim izborima ima i Šutanovac. On je rekao za "Danas" da je došlo vreme da Dragan Đilas podrži DS kao stranku pomoću koje je, kako je naveo, svojevremeno postao gradonačelnik Beograda i zahvaljujući kojoj je Beograd vođen dobro.

- Jedino znam da je Đilas rekao da se ne bavi politikom i taj stav uvažavam.

Šutanovac je priznao da je i sa Sašom Jankovićem, liderom PSG izgubio redovan kontakt.

Politički analitičar Dragomir Anđelković za Telegraf.rs objašnjava da su sukobi među nekadašnjim liderima DS prirodni procesi, mnogo prirodniji nego da se oni slože.

- To su sve lideri proizašli iz jedne partije i delovi nekadašnje Demokratske stranke, uslovno rečeno frakcije, koje su se pretvorile u nove stranke. Ako nisu mogli unutar jedne partije da funkcionišu, ako su se svađali i sukobljavali, ako su postojale tolike sujete da nisu mogli da opstanu, onda je jako teško da se objedine - kaže Anđelković.

On smatra da će možda i uspeti da se ujedine zbog samih izbora, ali da aktuelni sukobi šalju poruku građanima.

- Oni pokazuju koliko nemaju kapacitet da vladaju bilo gradom, bilo Republikom. Ako su se svađali, pa se veštački pomire neprirodno, pritom se iza kulisa i dalje svađaju, to samo govori da bi svaka javna oblast, koju bi vodili bila ugrožena - zaključio je ovaj politički analitičar.

(Telegraf.rs)