PUPS: Srbija ne sme da se odrekne imovine na Kosovu

Nema te ponude zbog koje bi Srbija smela da pređe crvenu liniju i odrekne se svoje imovine na KiM, navodi se u PUPS-ovom saopštenju

Srbija ne bi trebalo da se odrekne "Trepče" i uopšte svoje imovine na Kosovu i Metohiji, saopštila je Partija ujedinjenih penzionera (PUPS) koja navodi da, prema procenama, nalazišta sedam strategijskih ruda - olova, cinka, srebra, nikla, mangana, molibdena i bora na Kosovu i Metohiji vrede oko 1.000 milijardi američkih dolara.

Da li će prevoz za penzionere i starije od 65 godina i dalje biti besplatan?

- Nema te ponude zbog koje bi Srbija smela da pređe crvenu liniju i odrekne se svoje imovine na KiM - navodi se u PUPS-ovom saopštenju povodom poruke predsednika Srbije Aleksandra Vučića zaposlenima u tom rudarsko-metalurško-hemijskom kombinatu da dok god je Srbije, "Trepču niko neće moći da im otme".

Desetak dana pre nego što je Kosovo "samoproglasilo" nezavisnost, kažu iz PUPS-a, predstavnici multinacionalne kompanije "Rio tinto" ("Lidijan internešnel"), saopštili su da su u Orahovcu otkrili novo nalazište sa prosečnih 1,87 koji ide i do čak 7,97 grama zlata po toni uzorka.

I bez toga, stoji u saopštenju, procenjuje se da nalazišta sedam strategijskih ruda (olovo, cink, srebro, nikl, mangan, molibden i bor) na KiM vrede 1.000 milijardi američkih dolara.

PUPS podseća da je najznačajniji evropski rudnik u doba Nemanjića bilo Novo Brdo u kome se dobijalo olovo i srebro pomešano sa zlatom te da još s početka 15. veka datira i jedan od najstarijih rudarskih zakona u Evropi, Rudarski zakonik despota Stefana Lazarevića iz 1412, kao i da je za vreme Ðurađa Brankovića odavde zadovoljavana petina evropskih potreba za srebrom.

- Arheološke iskopine dokazuju da su rudna bogatstva na KiM eksploatisana još pre dolaska Rimljana, a tokom rimske vladavine, tadašnja provincija Južna Mezija (današnja teritorija centralne Srbije i KiM) smatrana je provincijom rudarstva - navodi se u saopštenju.

Krajem 19. veka inostrani kapital je počeo da ulazi u oblast rudarstva na KiM, u vreme Kraljevine Jugoslavije Englezi su ulagali u eksploataciju rude u Starom Trgu, podseća PUPS.

Navode i da kroz Rudarski basen "Trepča" svakodnevno špartaju mnogi "Istraživači i investitori, uporno zaobilazeći jedinu adresu sa kojom, ako se poštuje sveto pravilo svojine, mogu da razgovaraju, a to je Vlada Republike Srbije".

(Telegraf.rs)