DA LI NAS IPAK OČEKUJU VANREDNI IZBORI? Sve jači zahtevi, čeka se Vučićev odgovor

Najglasniji u zahtevu su Ivica Dačić i Aleksandar Vulin

Poslednjih dana sve su glasniji zahtevi koalicionih partnera Srpske napredne stranke da sledeće godine osim redovnih beogradskih izbora budu održani i vanredni republički izbori, iako su naprednjaci pre više od mesec dana doneli odluku da se glasa samo u prestonici. Analitičari, za portal Telegraf.rs, kažu da još uvek postoji mogućnost za korekciju tog stava.

Zorana Mihajlović rekla koga bi volela da vidi na čelu Beograda

Lider SPS-a Ivica Dačić smatra da bi trebalo raspisati vanredne parlamentarne izbore jer, kako kaže, udruživanje opozicije na gradskim izborima nije borba za vlast u Beogradu, već za vlast u Srbiji.

- Mislim da bi bili najbolje da se raspišu parlamentarni izbori. Ovo nije borba za Beograd, ovo je borba za vlast u Srbiji - rekao je Dačić.

On je slikovito objasnio da opozicija preko gradskih izbora želi da igra "Ligu šampiona", ali da u njoj ne učestvuju glavni igrači (Aleksandar)Vučić i (Ivica) Dačić.

Nešto manje slikovitiji je bio Aleksandar Vulin. Predsednik Pokreta socijalista se založio za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, ocenjujući da je najavljena kandidatura Dragana Ðilasa na beogradskim izborima samo još jedan razlog više za to.

- Tajkun bi da opet ima prolaz ka državnoj kasi. Da napravi još jedan most na pogrešnom mestu, ali sa pravom cenom i zaduži Beograd za još koju milijardu - rekao je Vulin.

- Zato još jednom ponavljam da smatram da su i parlamentarni izbori odgovor na obnovljeni savez tajkuna Ðilasa, Miškovića i partija DOS-a - naveo je Vulin.

Komentarišući pomenute zahteve, politički analitičar Dragomir Anđelković za Telegraf.rs kaže da je to stav ne samo koalicionih partnera naprednjaka, već i većine unutar SNS.

- Naprosto, za vladajući blok je isplativo sada ići na vanredne parlamentarne izbore, jer je opozicija dezavuisana unutrašnjim sukobima i podelima. Opozicija nema lidera, nema ideje, a opet vladajući blok je i dalje na talasu Vučićeve ubedljive pobede na predsedničkim izborima - ukazao je Anđelković.

Prema njegovim rečima, sada bi vanredni parlamentarni izbori doneli još značajniju pobedu SNS nego prethodni.

- Ono što čini situaciju takvom da koalicioni partneri traže izbore je činjenica da je unutar SNS Vučić zauzeo stav da ne treba ići na parlamentarne izbore zbog državnih razloga, ekonomskih reformi, pitanja KiM, izbora u BiH... Zbog svega toga Vučić je zauzeo stav da ne treba ići na vanredne izbore, kako bi Srbija imala pun kapacitet da se bavi ekonomijom, pomogne Srbe u Republici Srpskoj i da se bori po pitanju KiM. Na kraju ćemo videti da li će većina koalicionih partnera i funkcionera SNS uspeti da prevlada. Ukoliko se opozicija bude ponašala nekonstruktivno u parlamentu, povećaće se šanse da Vučić odustane od stava da sada ne treba ići na izbore - rekao nam je Anđelković.

Da prostor za korekciju stava Vučića i SNS postoji, smatra i Bojan Klačar, izvršni direktor CeSID-a. Kako nam je rekao za to postoje dva razloga.

- Prvi se ogleda u tome da kada je Maja Gojković saopštila odluku SNS, ona je ostavila taj prostor, rekavši da nikada ne može da se zna kakav će biti kontekst za nekoliko nedelja. S druge strane što parlamentarni izbori njima i dalje odgovaraju, pre svega što na taj način mogu da amortizuju neke svoje lošije rejtinge u Beogradu, ali i mogu sebi da obezbede jedan relativno lagodan period vladavine do 2022. godine na tri nivoa - predsednik Republike, parlament i Beograd. Uz to bili bi na vlasti i u Vojvodini do 2021. godine - kazao je za Telegraf.rs Klačar.

Njegovo je mišljenje da će SNS još jednom preispitati tu svoju odluku.

- Vrlo je teško predvideti da li bi ta odluka mogla da bude pozitivna, odnosno da tih izbora bude, ali sam gotovo siguran da će se tu odluku još jednom preispitati, budući da za to ima vremena. Zašto to u ovom momentu tah zahtev dolazi više od strane koalicionih partnera, a ne od strane SNS, verovatno je taktička stvar unutar koalicije, jer se oni nalaze u relativno lagodnoj poziciji budući da ta odluka objektivno govoreći ne zavisi od njih. Šta god da odluči SNS, SPS i Pokret socijalista će tu odluku prihvatiti i na neki način profitirati na konto dobrog rezultata SNS na tim izborima - zaključio je Klačar.

S druge strane, u nedavnom intervju za naš portal, predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić rekao je da je odluka ove partije o vanrednim parlamentarnim izborima doneta.

- Stranački organi imaju sastanke na kojima donose ozbiljne odluke, koje su pravosnažne za svakog člana naše stranke i obavezujuće da poštuju. Mi ćemo te odluke da poštujemo - ako smo rekli da nema parlamentarnih izbora, neće ih ni biti. Isključujem mogućnost špekulacija na tu temu, zato što mislim da smo previše ozbiljni ljudi, da bismo na drugačiji način razgovarali, da bi danas donosili jednu odluku, a sutra je promenili, preinačili u neku drugu. To ne bi poslalo dobru poruku o nama, kao ljudima koji su na veoma ozbiljnim i odgovornim funkcijama. Naša odluka je doneta - izjavio je Glišić.

(Telegraf.rs)