Zvanično! Zbog Šešelja hrvatska delegacija prekida posetu Srbiji

Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković i predsednik hrvatskog Sabora Gordan Jandroković razgovarali su i doneli takvu odluku

Posle incidenta u Beogradu tokom kojeg je Vojislav Šešelj psovao hrvatsku delegaciju koja boravi u poseti Srbiji i gazio hrvatsku zastavu u Skupštini Srbije, delegacija Hrvatske prekida posetu našoj zemlj. Oni su otkazali susret sa ministarkom Jadrankom Joksimović i povukla se u zgradu hrvatske ambasade u Beogradu, gde su posle konsultacija odlučili da prekinu posetu.

Hrvatska će pomoći Srbiji na EU putu: Predsednik hrvatskog Sabora sa Majom Gojković (FOTO)

Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković i predsednik hrvatskog Sabora Gordan Jandroković razgovarali su i doneli takvu odluku, rečeno je za N1 u Vladi Hrvatske.

Dogovoreno je da se cela delegacija vrati u Hrvatsku.

Iz kancelarije predsednika Sabora saopšteno je da je delegacija odlučila da prekine posetu posle incidenta koji je izazvao Šešelj u Skupštini Srbije.

- Uprkos vrlo dobrom početku službene posete i opredeljenosti da napravimo najbolje za unapređenje odnosa dve države, zbog ovog čina kojim je grubo povređeno dostojanstvo Republike Hrvatske i hrvatskog sabora, prekinuli smo posetu - navodi se u saopštenju.

Najoštrije se osuđuje neciviliziran i neprihvatljiv čin Vojislava Šešelja, gaženje hrvatske zastave, nepoštovanje hrvatskih simbola i uvrede na račun članova hrvatske delegacije i drugog čoveka Republike Hrvatske, potvrdila je za N1 portparolka hrvatske Vlade Sunčana Glavak.

Šešelj je, podsećamo, ušao u skupštinsko predvorje, gde se nalazila delegacija hrvatskog Sabora. On im je, kako navode radikali, prišao i rekao da je "izgazio ustašku zastavu" i uputio psovke.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković najoštrije je danas osudila "brutalni pokušaj" lidera radikala Vojislava Šešelja da ugrozi dostojanstvo Skupštine Srbije i delegacije Sabora Hrvatske.

- Iskazano nepoštavanje prema državnim simbolima Hrvatske, čija se delegacija na čelu sa predsednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem nalazi u prvoj istorijskoj poseti Srbiji, nedopustivo je i predstavlja uvredu i za srpski narod koji se diči tradicijom gostoprimstva - istakla je Gojković u saopštenju.

Kako je navela, incidenti i provokacije ove vrste, bilo da se dešavaju u Beogradu, ili u Zagrebu, kao što je bio slučaj prilikom nedavne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ne mogu i neće dovesti u pitanje čvrstu rešenost Srbije da gradi i unapredjuje dobrosusedske odnose sa Hrvatskom, zarad budućnosti naših gradjana, mira i stabilnosti u regionu.

(Telegraf.rs/N1)