Hrvatska će pomoći Srbiji na EU putu: Predsednik hrvatskog Sabora sa Majom Gojković (FOTO)

Istorijska poseta predsednika Sabora srpskom parlamentu

  • 65

Hrvatska je zaintresovana da se proces proširenja Evropske unije nastavi i da Srbija ide evropskim putem, izjavio je danas predsednik hrvatskog Sabora Gordan Jandroković i poručio da je Hrvatska spremna da pomogne na tom putu.

Ova i sledeća godina krucijalne za pristupanje EU: Zna se šta je ključni uslov za Srbiju

Jandroković je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Majom Gojković u Skupštini Srbije kazao da je na sastanku bilo reči o zaštiti srpske nacinalne manjine u Hrvatskoj i hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.

On je izrazio zadovoljstvo pozitivnim pomacima u toj oblasti posle posete Hrvatskoj predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Mislim na otvaranje hrvatskog lektorata na novosadskom univerzitetu i obnovi kuće Bana Jelačića -  naveo je Jandroković.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Jandroković je poručio da će odnose dve zemlje graditi oni koji su zainteresovani za bolju budućnost obe manjine, a ne oni koji daju izjave sa negativnim konotacijama i u odnosu na prošla vremena.

- Važno nam je da se ostvari Sporazum o zaštiti manjina, zagarantovano učešće hrvatske manjine u telima vlasti u Srbiji. Nadamo se da će u budućnosti hrvatska nacionalna manjina imati jednog zastupnika u skupštini i da će biti zastupljeni i u drugim telima - rekao je on.

Kako je napomenuo, ako bude dobre volje, uspešno ćemo rešiti i to pitanje.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Naveo je da mu je velika čast zbog posete srpskog parlamenta i da će parlamentarna saradnja unaprediti odnose dve zemlje.

Zahvalio je predsednici Gojković na pozivu i ukazao da je prvi predsednik hrvatskog Sabora koji je došao u posetu Srbiji.

Jandroković kaže da je zadovoljan razgovorima koje je vodio sa predsednicom Skupštine Srbije i da je to nastavak političkog dijaloga koji je započet susretom predsednika Aleksandra Vučića i Kolinde Grabar Kitarović.

Predsednik hrvatskog Sabora poručio je da živimo u vremenu punom izazova i da je zbog toga važno da se razgovara o svemu, pa i o otvorenim pitanjima iz prošlosti koja i dalje postoje.

- Do rešenja ne može doći ako ne razgovaramo. To je glavni motiv zašto sam ovde uprkos onima koji kritikuju. Velika je odgovornost na političarima koji vode obe zemlje i vrlo je bitno razgovarati i rešavati otvorena pitanja - rekao je Jandroković.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

ISTORIJSKA POSETA PREDSEDNIKA SABORA SRPSKOM PARLAMENTU

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković danas je ocenila da je poseta predsednika Hrvatskog Sabora Gordana Jandrokovića srpskom paralmentu istorijska, jer do sada nije bilo razmene poseta visokih zvaničnika parlamenata dve zemlje.

Gojković je na zajedničkoj konferenciji za novinare podvukla da je sa kolegom iz Hrvatske razgovarala na više tema, uz zajedničku ocenu da saradnju parlamenta, ali i dve zemlje na svim nivoima, treba nastaviti.

Ona je rekla da saradnjom žele da se unaprede odnose i podstakne njihov razvoj i na drugim nivoima vlasti, koji i jesu iniciranim posetom u februaru kada je predednik Srbije Aleksandar Vučić posetio Hrvatsku na poziv predsednice Kolinde Grabar Kitarović.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Kako je navela, to je dalo poseban signal prijateljstva da predsednik Sabora u veoma kratkom roku prihvati poziv i dođe do realizacije posete.

Gojković je navela da će uslediti i razmene poseta na nivou radnih tela paralmenata, pre svega Odbora za evropske poslove srpskom parlamentu kao i poseta odbborničke grupe prijateljstva srpskog parlamenta hrvatskom.

U tom smislu, Gojković je navela da poslanička grupa prijateljstva sa Hrvatskom jeste jedna od najbrojnijih u paralementu i u njoj su predstavnici svih političkih opcija, što dovoljno govori o značaju koji poslanici daju razvijanju odnosa sa Hrvatskom.

Posebna tem razgovora bila su prava nacionalnih manjina, i njihovo unapređenje, kako hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, tako i prava srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, rekla je Gojković.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Navela je da je sa Jandrokovićem razgovarala o modelima zastupljenosti hrvatske nacionalne manjine u srpskom paralemntu, a najavlila da će i dalje razgovarati na tu temu, kao i o modelima informisanja i obrazovanja nacionanih manjina, kako Srba u Hrvatskoj, tako i Hrvata u Srbiji.

- Želja je da i ova poseta kao što je bila ona na predsednickcom nivou bude podsticaj za rad naših međudržavnih komisija i predstvancicima izvršne valsti da vredno rade na resasvanju otvorenih pitanja kojih ima i tu smo da sve te potencijalne problem rešavamo i rešimo - rekla je Gojković.

Prema njenim rečima, posebna pažnaj je posvećena procesu evropskih integracija i načinu na koji Sabor može da nam pomogne u tom procesu.

Imamo podršku našeg suseda i kolege iz Sabora iz Odbora za evropske poslove preneće nam svoja iskustva i dati modele kako i šta da radimo a koje greške da ne pravimo, rekla je Gojković.

Kako je rekla, značajno je iskustvo Hrvatske u procesu evrointegracija, koja je punopravna članica EU i istovremeno istakla da Hrvatska smatra da je politika proširenja EU ka Zapadnom Balkanu važna politika EU.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • prestolonaslednikovica

    18. april 2018 | 12:37

    Bas im nista ne verujem...Hrvatima.

  • julija

    18. april 2018 | 12:16

    Odlicno,svaka saradnja nam je dobrodosla, dobri susedski odnosi svima mogu samo koristiti

  • Rade

    18. april 2018 | 12:16

    Verujem da su ovaj put iskreni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA