Jeziva svedočenja o akciji "Bljesak" i dalje lede krv u žilama: Ubijena dvogodišnja devojčica u bakinom naručju

Srbi pamte egzodus i traže pravdu, a Hrvati slave

U Gradiški je danas obeleženo 23 godine od egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije, a predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je poručio da Srbi moraju biti jedinstveni i, kako je naveo, čuvati dve države - Srpsku i Srbiju.

Tačno je da nismo jednaki, mi nismo bili na strani Hitlera: Dačić ekspresno uzvratio Plenkoviću

- Ako nemamo državu, nismo slobodni. U kakvom teškom položaju su Srbi najbolje vidimo u Federaciji BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Makedoniji i samoproglašenom Kosovu - rekao je Dodik nakon pomena i polaganja venaca kod spomen-ploče srpskim žrtvama zapadne Slavonije ispred Crkve Presvete Bogorodice.

Istakao je da je neophodno čuvati Republiku Srpsku koja je stvorena kao vapaj za slobodom, u kojoj danas žive i Srbi proterani iz zapadne Slavonije.

- Moramo biti jedinstveni, jer ne postoje bosanski i hrvatski Srbi - poručio je Dodik.

Podsetio je da za srpske žrtve još nema pravde, što je vidljivo iz slučaja hapšenja nekadašnjeg komandanta Petog korpusa tzv. Armije BiH Atifa Dudakovića, koji nije zadržan u pritvoru iako postoje relevantni dokazi da je počinio ratne zločine nad Srbima.

- Zato je potrebno da jačamo našu Republiku i ne smemo popustiti ni na jednom mestu. Srpska je danas stabilna i verujem u njenu budućnost - naglasio je Dodik, prenela je Radio-televizija RS.

Predsednik Srpske je napomenuo da se godinama u Gradišci daje pomen stradalim Srbima iz zapadne Slavonije koji su proterani u zločinačkoj akciji Hrvatske i istakao da o karakteru te akcije govori i činjenica da je među ubijenim bila i dvogodišnja devojčica ubijena u bakinom naručju.

Podsetio je i da su Srbi, koji su branili Evropu od Osmanlija, na tragičan način u prošlom veku stradali u Hrvatskoj.

- Naša stratišta su Jasenovac, Jadovno, Pag, Šušnjari...Srbi su u prošlom veku bili veliki stradalnici koji ne smeju zaboraviti svoje žrtve. Zato neka žive Republika Srpska i Srbija - poručio je Dodik.

Vence su kod spomen-ploče srpskim žrtvama zapadne Slavonije položili Dodik, srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, ministar prosvete i kulture Dane Malešević, ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Ðokić, vicekonzul Srbije u Banjaluci Perica Nikolić, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, porodice srpskih žrtava, predstavnici Udruženja Srba proteranih iz zapadne Slavonije, Boračke organizacije Republike Srpske, nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i opštine Gradiška.

Potom su vence u Savu spustili Dodik, Ivanić, ministri, narodni poslanici, predsednik Udruženja Srba protjeranih iz zapadne Slavonije Krsto Žarković, direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac.

Protiv Srba iz zapadne Slavonije, kojih je bilo oko 15.000, te 1995. godine krenulo je više od 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga, a ova oblast bila je pod zaštitom UN.

Prema podacima "Veritasa", među 283 ubijenih i poginulih bilo je 114 civila, dok je zarobljeno 1.450 vojnika koji su mučeni.

Snage UN, na vreme upozorene od hrvatskih generala, povukle su se prepuštajući svoje štićenike na milost i nemilost agresoru. Za ubijanje i proterivanje Srba u akciji "Bljesak" hrvatskih oružanih snaga u zapadnoj Slavoniji još niko nije odgovarao.

Obeležena 23. godišnjica stradanja Srba u Zapadnoj Slavoniji:

(Telegraf.rs/Tanjug)