Šta je američki ambasador zaista rekao o podeli Kosova? Delavi oštro odgovorio: Ignorišite lažne vesti

- Kosovo treba da odredi šta su njegovi ciljevi, mora da pokuša da postigne konsenzus o tim ciljevima - napisao je Delavi

Američki ambasador u Prištini Greg Delavi na Tviteru je danas negirao da je u intervjuu KTV-u rekao da je pitanje podele Kosova i razmene teritorija sa Srbijom deo političkog dijaloga u Briselu.

Srbija ima još figura na tabli, igraćemo do kraja: Vučić o Kosovu i zapaljivim Kolindinim, Tačijevim i Haradinajevim izjavama

- Ignorišite lažne vesti. Evo šta sam rekao: Kosovo treba da odredi šta su njegovi ciljevi, mora da pokuša da postigne konsenzus o tim ciljevima. I to je ono na šta sam sada fokusiran - napisao je Delavi.

Prema prištinskim medijima, međutim, Delavi je na insistiranje novinara da kaže, da li isključuje mogućnost podele Kosova, naveo:

- Rekao sam da ne želim da govorim o tome što može da bude deo konačnog sporazuma. Neću da govorim o tome šta mislim kako treba voditi briselski dijalog, niti šta bi se desilo ako bi se promenila forma dijaloga. Ako govorimo o tome šta bi trebalo da se desi ovde to je da treba da postoji veće učešće kosovskih političkih predstavnika u tome. Svako treba da bude uključen u razgovor o svim pitanja - naglasio je on.

Upitan da li to znači da će svaki sporazum oko kojeg se saglase Beograd i Priština biti prihvatljiv za američku administraciju, Delavi je ponovio da neće da odgovori na to pitanje.

- Izvinjavam se. Vi ste vrlo kreativni i ja kada razgovaram sa nekim postavim pitanje na nekoliko različitih načina, ali opet to je isto pitanje i ja ne želim da nerviram gledaoce - rekao je američki diplomata, preneli su prištinski mediji.

Ova izjava Delavija je protumačena u prištinskim medijima da on ne isključuje mogućnost podele Kosova, odnosno razmene teritorija.

VIDEO: Proslava Dana nezavisnosti Amerike u ambasadi SAD u Beogradu 

(Telegraf.rs/Tanjug)