Stefanović o blokadi terorista OVK: Ovo je signal Srbima da nisu dobrodošli

Prema poslednjim informacijama, predsednik Srbije ipak će krenuti put sela Banje

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je jutros, povodom blokade puta na trasi današnje posete predsednika Aleksandra Vučića KiM, da se situacija na Kosmetu usložnjava i da se prati iz minuta u minut. Prema poslednjim informacijama, predsednik Srbije je je ipak krenuo put sela Banje.

Vučić saznao da su Albanci blokirali još jedan deo puta kojim bi trebalo da prođe: Neće uspeti da me zastraše

Ovo je ispit i za kosovsku policiju i Kfor, jer su oni dužni da obezbede posetu predsednika Srbije južnoj srpskoj pokrajini, kazao je Stefanović za RTS.

- Poseta presednika Vučića Kosmetu je složena u bezbednosnom smislu, ne mogu reći da je njegova bezbednost neposredno ugrožena, ali okolnosti su teške - rekao je Stefanović.

Istakao je da su teroristi, pogotovo iz Drenice pozvali stanovništvo i bivše borce OVK da se okupe na putu ka Banjama i sa nekoliko kamiona, putničkim vozilima i gomilom materijala spreče predsednika da dođe u srpsko selo.

Situacija koja se usložnjava se, rekao je Stefanović, prati iz minuta u minut.

- Tokom noći prijavljeni su i rafali našim obaveštajcima, sagledava se bezbednost predsednika i mogućnost da se bez incidenta dođe do Banja. Videćemo koliko će biti moguće - naveo je Stefanović.

Ovo je, ističe, ispit za kosovsku policiju i Kfor koji su dužni da obezbede posetu predsednika Srbije.

SIGNAL SRBIMA DA NISU DOBRODOŠLI

- Videćemo koliko će biti profesionalni i pokazaće se koliko prištinske vlasti stoje iza ovakvog događaja. Ovo je signal Srbima da nisu dobrodošli - rekao je Stefanović.

Stefanović ističe da je ključni utisak da je Vučić otišao na KiM sa porukom mira i da se pričalo o konkretnim stvarima. Srbima je ranije nedostajalo da neko govori o budućnosti i da iznese plan šta konkretno donosi i nudi, kaže ministar. Podseća da se govorilo o tome šta privrednici mogu da investiraju i šta Srbija može da uradi.

Investicije su dobre za sve u regionu i dobro je da to dopre i do predstavnika Albanaca. Međutim, nije siguran da oni imaju kapacitet da to shvate. Jedni su, kako objašnjava, izrasli iz terorističkog šinjela, dok su drugi živeli u laži da je KiM nezavisno, a sada vide da to nije tako.

- Te realnosti moraju da prihvate i kada budu spremni da sa Srbima sednu za sto i formiraju ZSO, možda će tada biti spremni da razumeju to što Vučić govori - istakao je Stefanović.

VIDEO: Vučić nije iznenađen blokadama puta

(Telegraf.rs / Tanjug)